АВОКАДО

Авокадото e растение от семейство лаврови. Произхожда от Централна Америка и е познато още преди 8000 г. на ацтеките и маите. Названието му (ahuacatl) идва от езика на ахуатъл, което в превод означава тестиси поради приликата на плода с този анатомичен орган. Растението е донесено в Европа от испанците през 17 в. Днес най-големите производители на авокадо са Мексико, Индонезия, САЩ, Бразилия и Колумбия. Големи плантации с авокадо има и в Европа – в Испания и на Корсика.

 

Авокадото е пълно с полезни вещества

Нищо чудно, че авокадото често се включва в категорията на суперхраните – то съдържа богат спектър от полезни вещества, включително 20 различни витамини и минерали.

Сред тях с най-високи количества в 100 г плод са витамин К (26% от препоръчителната дневна доза), фолат (20%), витамин С (17%), калий (14%), витамин В5 (14%), витамин В6 (13%), витамин Е (10%), както и магнезий, манган, мед, цинк, желязо, фосфор, и витамини А, В1, В2 и В3.

Калий

Калият е важен минерал за организма, от който много хора не си набавят достатъчно. И макар бананите да се смятат за най-добрия източник, авокадото определно ги бие по точки, тъй като в 100 г има около 4% повече калий.

А според изследванията адекватният прием на калий се свързва с понижаване нивата на кръвното налягане, един от рисковите фактори за сърдечносъдови заболявания и бъбречни увреждания.

Полезните мазнини

Малко неща в растителния свят могат да се сравняват с авокадото

по количеството мононенаситени мастни киселини, които съдържа.

В по-голямата част те са основно олеична киселина, която намалява възпалителните процеси и оказва ползотворно влияние върху гените, които се свързват с рака.

Мазнините в авокадото са много устойчиви на окисление в следствие на в

исоки температури, което прави маслото от него една от най-подходящите мазнини за готвене.

Фибри

Фибрите са другото нещо, което получаваме в изобилие с авокадото – в 100 г плод се съдържат общо 7 г фибри, от които 25% разтворими и 75% неразтворими, или общо около 27% от препоръчителната дневна доза.

Ежедневният прием на фибри е важен, защото освен че ни помага да поддържаме теглото в здравословни граници, намаляват нивата на кръвната захар, което е фактор в превенцията на множество заболявания.

Богато е на антиоксиданти

А сред тях особено внимание заслужава наличието на антиоксидантите зеаксантин и лутеин, които са незаменими за здравето на очите.

Те са важен фактор в намаляването на риска от катаракта и макулна дегенерация, често срещани заболявания при по-възрастните, които могат да доведат дори до ослепяване.

Калории , Гликемичен индекс В 100 г. авокадо

около 160 ккал, което не е никак малко при средно дневно потребление на около 2000, считани за нормален енергиен прием. В същата маса авокадо се съдържат 8.3% въглехидрати, 27 % фибри, 4 % протеини, 23 % мазнини. Гликемичният индекс на авокадото е само 10 единици; това го прави удобен продукт за смесени салати дори в строгите протеинови диети като тази на Дюкан, Аткинс и прословутата Кремълска.

Авокадо за по-ниски нива на холестерола и триглицеридите

Сърдечните заболявания са най-често срещаната причина за смърт в съвременния свят, а за повишен риск говорят именно по-високите нива на холестерола и триглицеридите.

Ефектите на авокадото върху тези маркери са изследвани в 8 контролирани научни изследвания, в които хората са разделени на две групи – едните консумират ежедневно авокадо, а другите – не.

Резултатите са доста впечатляващи – нивата на триглицеридите намаляват с 20%, тези на LDL холестерола – с 22%, а нивата на “добрия” HDL холестерол се покачват с 11%.

Авокадото може да помогне на отслабването

Макар авокадото да е наистина калоричен плод, то е добър елемент от диетите за намаляване на телесното тегло. Високото съдържание на фибри и малкото количество въглехидрати, които се съдържат в авокадото, са причина ястията, в които се съдържа то да ни държат сити по-дълго време.

По този начин приемаме по-малко храна и съотвено губим килограми в дългосрочен план.

Как да разпознаете степентта на зрялост на едно авокадо

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *