АРОНИЯ

,

Едно непретенциозно, красиво и богато на лечебни свойства растение е красивата арония. Тя представлява скромно 2,5-метрово дръвче, а на вкус може да ви се стори доста стипчива. Не е най-подходящо да се консумира директно, но е идеална за вино, сладко, ликьор, сок и всичко в този ред на мисли.

С какво многогодишният храст ще спечели сърцата ви – разберете сами.

АРОНИЯ – ЛЕЧЕБНИ СИЛИ И СЪСТАВКИ

Тя е богата на витамини и най-вече на не особено известния витамин Р, който допринася за укрепване на капилярните стени. Ценната арония се слави като силен имуностимулант, а пресният сок ще ви помогне за нормализиране на високото кръвно.

Здравните стойности на нейно изящество не се ограничават до това. Тя е чудесен източник на антиоксидантни съставки, които са в най-висока степен при нея в сравнение с други горски плодове.

Освен тях, в съдържанието ще откриете още витамин С, К, В1, В2, В5 и В9, които са жизненоважни за нормалните метаболитни процеси в организма. Разнообразието от макро и микроелементи е завидно за малкия плод – калий и калций, магнезий, желязо, големи количества йод и дори фосфор.

Това не е всичко – рекордни количества флавоноли, катехини и антоцианини се съдържат във всяко плодче арония, което я нарежда в класацията за най-ценни лекарствени растения.

КАК СЕ КОНСУМИРА АРОНИЯ – ЛЕСНИ РЕЦЕПТИ ЗА ДОМАШНО ПРИГОТВЯНЕ

Рецептите обикновено са лесни и доста разнообразни, но запомнете, че трябва да избягвате термичната обработка. Този плод е чудо на природата, което може да се трансформира в ароматен сок или сироп с чудесен вкус, както и да се стрие на прах.

Възможностите за използване не са никак малко и си струва да опитате всяка от тях, за да намерите най-подходящия за вас начин на приготвяне и любим вкус.

Компот от арония – може да се направи, като плодовете се бланшират и с тях се запълнят 1/3 от бурканите. След това заливате с горещ захарен сироп, престояват около 6 часа и стерилизирате за 15-20 минути;

Чай от арония – една супена лъжица изсушени плодове се начупва и залива с чаша гореща вода, след което трябва да запарите за 30 минути. Приемайте по 2-3 супени лъжички три пъти дневно, а не цялата чаша;

Сушена арония – за да се получи добре, използвайте късно събрани плодове, които внимателно измивате и отцеждате. Трябва да я поставите на шперплат директно срещу слънцето, за да се изсуши хубаво;

Сладко от арония – ще ви бъдат необходими 1 кг плодове, които да варите 5 минути. Изцеждате ги и ги прибавяте към 1 кг захар и 400 г вода. Препоръчително е да сварите сладкото на две части, а по ваш вкус може да изпробвате добавка ябълка или портокал за аромат и разкош;

Вино от арония – знаете ли, че то е лековито и съдържа 5 пъти повече полифенолни съединения от гроздето? Задължително е да се опита!

Вино от арония:знаете ли, че то е лековито и съдържа 5 пъти повече полифенолни съединения от гроздето? Задължително е да се опита!

ПОЛЗИ ОТ КОНСУМАЦИЯТА НА АРОНИЯ

Общо укрепващо и хидратиращо действие;

Подобрен тонус на кръвоносните съдове;

Очистване на организма от токсини и шлаки;

Богато съдържание на пектин, който също неутрализира токсини;

Натурален източник на много витамини.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *