АЮРВЕДА. Трите доши.

Аюрведа е холистична наука за здравето, чийто фокус е балансът между физическото и фините тела. Тя произхожда от Индия, където се смята, че се е практикувала първоначално от монаси. Разглеждайки човешкото тяло като храм, монасите смятали, че доброто физическо здраве подпомага духовното развитие. След хиляди години на наблюдения, специалистите по аюрведа са събрали ценна информация, от която ние днес можем да се възползваме. Тази колекция от знания, идващи от Индия ние наричаме аюрведа (в буквален превод от санскрит – „наука за живота“).

По какво аюрведа се различава от модерната медицина

  • В аюрведа се взимат предвид индивидуалните особености и различия между хората и се смята, че няма универсална диета или начин на живот, който да е добър за всички
  • В аюрведа защитата е ключова. Фокусът е върху поддържане на оптимално здраве и добър имунитет, не толкова върху третиране на симптоми и заболявания, когато такива вече има.
  • Обръща се внимание на цялостния ни начин на живот и конкретно, на храненето. След аюрведична консултация е малко вероятно да си тръгнете със списък с лекарства, които да приемате. По-вероятно е да получите напътствия как да се храните и какви навици да интегрирате в живота си, за да подобрите здравето си.

Как работи аюрведа

 

Аюрведа се базира на принципа на трите доши. Дошите са енергиите, които изграждат всеки индивид и които в тялото изпълняват различни физиологични функции.

Вата доша е енергията, която отговаря за движението, в това число кръвообращението, дишането, мигането и ритъма на сърцето. Тя се свързва с елемента въздух и има сходни на неговите качества.

  • Когато вата доша е балансирана се чувстваме витални и леки.
  • Когато вата доша не е в баланс изпитваме притеснение и страх от бъдещето.

Пита доша е енергията на метаболитните процеси – храносмилане, усвояване на хранителните вещества и телесната ни температура. Пита се свързва с елемента огън и всички присъщи за него характеристики.

  • Когато е балансирана, пита доша се проявява като интелигентност и доволство.
  • Когато не е балансирана, води до проблеми с храносмилането, а на емоционално ниво – гняв.

Кафа доша е енергията на растежа. Тя се свързва с елементите земя и вода и в тялото отговаря за хидратацията на отделните органи и системи, костната структура и имунната система.

  • Когато е балансирана, кафа доша се проявява като любов и приемане.
  • Когато не е баланансирана, кафа може да доведе до несигурност, летаргичност и завист.

Всеки един от нас притежава и трите доши в различно съотношение, като обикновено една или две са доминиращи. Нашата индивидуална конституция предопределя някои външни характеристики и качества, както и предпочитанията ни в по-общ план. Например, хората с вата конституция обикновено предпочитат топъл пред студен климат, а тези с доминираща кафа обичат да си хапват лютиви храни.

Как да определим личната си конституция

За определяне на индивидуалната доша има множество тестове. Ето и основните характеристики на всяка от трите доши, по които също можете да определите конституцията си.

Вата доша са креативни. Учат бързо и лесно схващат нови концепции, но и лесно забравят. Тялото им е слабо и издължено. Обикновено са високи, с дълги крайници и бърза походка. Не се чувстват добре на студен климат. Лесно възбудим тип, енергични и ведри, вата са добра компания. Бързо променят настроението си. Трудно им е да спазват какъвто и да е дневен график. Имат резки пикове и спадове на енергията, което води до честа преумора. Когато са под стрест, реагират с притеснение, тревожност, паника. Често действат импулсивно. Трудно овладяват мислите си. Обикновено кожата им е много суха, а косата е крехка и чуплива.

Пита доша са със средно телосложение, силни и добре сложени. Умът им е остър, умеят да се концентрират. Фокусът е една от силните им страни. Самоуверени са, когато са балансирани и имат ясно изразен предприемачески дух. Когато не са балансирани, могат да бъдат агресивни, налагащи се. Обичат предизвикателствата и състезанията. Страстни и романтични натури са. Имат добро храносмилане и здрав апетит. Те са от онзи тип хора, около които не искате да бъдете, когато са гладни. Когато са под стрес, стават агресивни, карат се, викат. Кожата или косата им могат да имат червеникав оттенък. Не се чувстват много добре на слънце и при високи температури. Имат добри мениджърски качества, естествени лидери и добри оратори са. Важно е да работят над гнева и нетърпението си. Обикновено здравословните проблеми при тях са свързани с възпаления на кожата, стомашни неразположения, безсъние и сърцебиене.

  • Кафа доша са спокойни, бавни, ведри, дружелюбни хора. На тях може да се има доверие. Лесно прощават и не са злопаметни по природа. Стабилни и верни са. Физически са много издръжливи, имат стабилно телосложение и по-едра костна структура. Склонни са към пълнеене и забавено храносмилане. Имат най-стабилни и дълготрайни нива на енергия от трите доши. Обикновено говорят бавно и премерено, обмислят всяко нещо, което казват. Учат по-бавно, но веднъж запомнили нещо, не го забравят. Косата и ноктите им са здрави, кожата е еластична и сияйна. Отличителна характеристика са големите им бадемовидни очи и нежният глас. Когато кафа не е балансирана, тези хора лесно изпадат в летаргия и депресивни състояния. Когато са балансирани, са спокойни и винаги намират път към хармоничните взаимоотношения. Не се ядосват лесно, рядко губят контрол над емоциите си. Не се чувстват добре на студено и влажно. Здравословните проблеми при тях са свързани с натрупване на твърде много слуз в тялото (под формата на синузит, например), задържане на течности, главоболие, астма, алергии и атеросклероза.

Можете да направите безплатен тест за дошите тук, на английски :

https://www.banyanbotanicals.com/info/prakriti-quiz/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *