Безотговорното пръскане с препарати които вредят на пчелите

Безотговорното пръскане с глифозат (продукт най-широко използван от химическите концерни Bayer/Monsanto) избива пчелите в хиляди села. И тази година се очертава с негативни тенденции за смъртността при пчелните семейства, тъй като още на старта пчелари от цяла България алармират, че след първите пръскания от страна на зърнопроизводители са налице и първите измирания на пчели – в ранна пролет, когато няма нито болести, нито други причини за изтребването им. 

Липсата на отговорност и самосъзнание сред земеделските производители и мисълта им за лесни печалби, без да приложат нови и налични методи в стопанствата, които са доказано работещи алтернативи и заместители на опасните хербициди, продължава да е основната причина за измирането на милиони пчелни семейства всяка година.

Ето какво каза по този повод Борислав Борисов от Асоциация на българските села :

“ По повод хилядите сигнали за измрели пчелни семейства от началото на пръскане’2019 и липсата на елементарна образованост и отговорност от страна на много от зърнопроизводителите ще кажа:
⚡️
Ще бъдете поразени всички, без изключение! Някои вече умряха от рак, други ги споходиха катастрофи и лични драми. В Живата Природа има закони, които действат безотказно и никой няма да ви пита дали одобрявате или не. Днес можете да планувате какво ли не, но вие нямате думата. Един разумен план се подготвя и той е безпощаден, строг и основан на Правдата. И когато следващия път излезете да пръскате с глифозат, знайте, че злото вече ви дебне. То се подготвя, и винаги намира начини да коригира безумието, алчността, лъжата… Затова е и допуснато в света – злото е едно много дълбоко скрито добро, което поразява невежите и безотговорните.“

По този повод споделяме с вас и един текст от жена-пчелар, който е показателен и изпълнен с послание:

„Така умират отровените пчели-с изплезени езичета.Отровени са,защото,докато летят по цветовете на растенията(в случая по овощни дръвчета) и изпълняват мисията си,хората в собствената си арогантност и безумие пръскат с всякакви отрови,устремени и водени от магията на собствените си портмонета.

пчели - хербициди - земеделие

Източник : Selo.bg

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *