Боб Едамаме

Едамаме в същност е вид соя, която се отглежда специално заради зелените зърна. Те са малки млечни бобчета, типични за източноазиатската кухня, които завладяват и европейските страни.

Характеризират се със страхотен вкус, освен това са с ниско съдържание на калории, не съдържат глутен и са отличен източник на протеини, калций, желязо, фибри и витамини A и C. Този вид соя намира приложение в кулинарията, а консумацията й има лечебен ефект.

 

Доказано е, че приемът на Едамаме понижава лошия холестерол и същевременно набавя нужното количество протеини на организма. Освен това съдържат фолиева киселина и желязо, които понижават риска от депресии, както и стимулират плодовитостта при жените.

Растението е богато на изофлавони и влияе позитивно по време на менопаузата, укрепва и заздравява костната система. Холинът в младата соя е важен хранителен елемент, подпомагащ функциите на нервната система и предпазващ от хронични възпаления.

Едамаме е  естествен източник на протеини, на фибри, не съдържа мазнини и затова е подходящ при хранителни режими. Стимулира бързо и ефективно изгарянето на излишните калории и енергизира организма.

Зелените зърна се продават пресни или най-често замразени и лесно може да се набавят. Консумират се бланширани или варени, като добавка към основни ястия, салати, предястия, крем супи или напитки.

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *