Бриджит Бардо за животните, мъжете и любовта.

,

Брижит Бардо (на френски: Brigitte Bardot, също грешно и като английска транскрипция появила се в началото на 21 век Бриджит Бардо) е френска актриса, певица и манекенка, която по-късно става активист за правата на животните.

Брижит Бардо дълго време олицетворение на красотата, славата, парите и, разбира се, на свободата на нравите, която впоследствие доведе до известната на всички ни “сексуална революция”.

Независимо от световния си успех обаче тя напусна киното едва 39-годишна, при това след като получи официално предложение да се снима във филм с друга кинолегенда – Марлон Брандо. Нито неговият чар, нито обещаният хонорар от няколко милиона долара можаха да я прелъстят.

Бриджит Бардо посвети повече от 30 години от своя живот на борбата за защитата на животните, застрашени от изчезване. И постигна немалко победи. Но тя скромно споделя, че единствената истинска победа, която е постигнала през тези 33 години на борба е забраната за внос от Канада в страните от Европейския съюз на продукти от скъпата тюленова кожа. Но, за съжаление, на много места по света избиването на животни продължава – при това в ужасни условия. А Франция, според г-жа Бардо не прави нищо за защита на животните, поради което легендарната кинозвезда заплаши, че ще емигрира в Швеция, ако френските власти продължават да бъдат безразлични към кампаниите, които тя се опитва да води.

В последно време болестите й причиняват все повече страдания. Особено много я мъчи фактът, че се налага да се придвижва с патерици или както тя казва „на четири лапи”. Има две внучки – на 17 и 20 години, които живеят със своя баща (нейният син Никола) в Норвегия и даже не знаят френски език.

„Бракът е договор, чиито условия всекидневно се преразглеждат и потвърждават наново.“

„Всяка любов продължава толкова, колкото заслужава.“

„Тъжно е да остарееш, но е хубаво да узрееш.“

„Трябва ли да има причина, за да обичаш?“

„Славата ми донесе толкова много нещастие.“

„Ако не обичате животните, не обичате хората.“

„По-добре е да бъдеш невярна, отколкото вярна по неволя.“

„Колкото повече жените се стремят да се освободят, толкова по-нещастни стават.“

„По-добре стара, отколкото мъртва.“

“Няма по-тежка работа от старанието да изглеждащ красива от осем сутринта до полунощ.”

„Дадох красотата и младостта си на мъжете. Затова възнамерявам да дам мъдростта и опита си на животните.“

„Много повече ценя искреността в живота, реалните победи и поражения, отколкото званието актриса, каквато аз всъщност никога не съм била.”

„Кучето причинява болка само когато умира.“

„Аз напускам, преди да ме напуснат.“

„Аз съм мръсница нито повече, нито по-малко от всяка друга жена.“

„Животните нямат права.“

„Животните са ни приятели. Не бива да ядем приятелите си.“

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *