Великите лидери са наясно със себе си

Ако сте лидер, липсата на себепознание може да ви излезе скъпо. Нужни са постоянно самонаблюдение и самооценяване – какво правите добре, с какво не се справяте, как ви възприемат колегите и клиентите ви.

Себепознанието „е скрито в корените на силния характер и ни дава способността да водим околните с чувство за цел, с автентичност, откритост и доверие”, пише Антъни Тян, главен изпълнителен директор и основател на фонда за рискови инвестиции Cue Ball в статия за Harvard Business Review. „То обяснява нашите успехи и провали. Давайки ни по-голямо разбиране за самите нас, себепознанието ни помага да осъзнаем какво ни е нужно от другите хора, за да компенсираме  недостатъците си като лидери.”

Ако сте игнорирали гласчето в главата си, което постоянно ви напомня честно и обективно да оценявате себе си и действията си, ето какво предлага Тян:

Отделяйте време да се вглеждате вътре в себе си

Тян, съавтор на бестселъра на New York Times, Heart, Smarts, Guts and Luck, смята, че няма как да избегнете тази необходимост – трябва да медитирате. „Повечето форми на медитация започват с фокусиране върху, и оценяване простотата на, вдишването и издишването. Но няма нужда тези действия да са формални или ритуални – по-голяма яснота можете да постигнете и чрез периодични паузи и моменти на размишление,” пише той. Не е нужно да правите нищо по-различно от това, да се отпуснете, да се съсредоточите върху дишането си и да си мислите за следните няколко въпроса: Какво искам да постигна? Какво правя, което действа или не действа? Какво ми пречи?

Подредете приоритетите си

Целите ви лесно могат да бъдат изместени. Ако не внимавате, има опасност да се отклоните от пътя си. Тян смята, че трябва да записвате всички свои планове и приоритети. „Един от най-добрите начини да увеличите познанието за самите себе си, е да записвате начинанията, които искате да постигнете, и да следите прогреса си”, пише той. Уорън Бъфет, например, е известен с това, че внимателно излага причините, поради които решава да направи инвестиция в точно определен момент. Неговият дневник му помага да преценява дали постигнатите резултати са въпрос на разумен подход, или на чист късмет.” Бен Франклин, добавя Тян, водел списък с качествата и склонностите си. Той проследявал натрупаните преимущества и недостатъци, за да може да сметне точната стойност на характера си.

Говорете с приятелите си

Тежко е да сте уязвими и да поемате критики, но трябва да помолите приятелите си да ви избавят от провалите ви. Позволете им да бъдат вашето „честно огледало”, съветва Тян, да ви дадат прямо и обективно критическо описание на личността ви. „Уверете се, че приятелите и колегите ви се чувстват достатъчно комфортно, за да ви дадат директна и честна гледна точка”, пише той. Освен това, когато става въпрос за посочване на недостатък, помолете ги да ви обяснят кога точно го проявявате.

Изградете си стабилна система за получаване на рецензии в службата

Неформалните, приятелски критики са чудесни, но подчинените ви също трябва да изказват мнението си. „Ако си изградите добра система, конструктивната критика ще ви помогне по-лесно да видите силните и слабите си страни”, казва Тян. В своя фонд за рискови инвестиции, той е изградил целогодишен 360-градусов процес на рецензиране. За да бъдат рецензиите ефективни, казва той, трябва да въведете формален процес и да назначите човек, който да се занимава само с него.

Източник: Inc.com

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *