Витамини. Видове и здравословни ползи.

Витамини – всички знаем, че са изключително важни за нас, но как точно да ги използваме, за да подобрим здраве, външен вид и работоспособност?

Витамините са органични вещества, необходими за нормалната жизнена дейност и пълноценно здраве. Те оказват действие върху редица физиологични процеси: растеж, развитие, обмяна на веществата, функционирането на черния дроб, образуването на кръвни клетки и много други. Необходими са за правилното усвояване на основните хранителни вещества и химичната активност на ензимите.

По-голяма част от витамините е необходимо  да се набавят периодично от храна или хранителни добавки, тъй като тялото ни не може да произведе нужното му количество самостоятелно.

Много често при спазване на диета или хранителен режим се ограничават ценни хранителни вещества, което от своя страна може да доведе до недостиг на важни витамини.

Поради тази причина е важно да се обърне допълнително внимание върху разнообразието на храната, която се приема.

Интересен факт: 

Наименованието витамин се появява през 1912 г., след като американския биохимик от полски произход Казимир Функ изолира от оризовите люспи съдържащо аминна група вещество (витамин В1) и го нарича „витамин“.

Видове витамини.

Разделят се на две големи групи: 

  1. Мастноразтворими витамини (А, D, Е, К)
  2. Водноразтворими витамини (всички витамини от група В и витамин С). Доказано е, че за оптимално здраве е нужен добър баланс в приема и на двата вида.

Мастноразтворими са витамините, които се свързват с мазнини в стомаха и после се съхраняват в тялото, за да бъдат използвани по-късно. По-малко вероятно е да изпитате недостиг на този тип, но е възможно те да се натрупат в тялото до токсични нива, обикновено заради прекомерна консумация.

Останалите витамини от списъка са водноразтворими, което означава, че могат да бъдат усвоени директно от организма (не се натрупват).

Ако ги приемете в прекалено голямо количество, тялото ще изхвърля част от тях. Водноразтворимите витамини трябва да бъдат приемани по-често, тъй като тялото толерира по-високи дози.

Ползи за здравето от приема на витамини

  1. Укрепват имунната система.
  2. Ускоряват метаболизма.
  3. Заздравяват мускулите и ставите.
  4. Заемат важна роля в производството на червени кръвни клетки.
  5. Подхранват косата, кожата и ноктите.
  6. Помагат за по-здрави кости и тъкани.
  7. Участват в производството на хормони.
  8. Забавят стареенето.

По-подробна информация за витамините и техните източници може да намерите в сайта на Станимир Михов :

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *