Витамин C

,

Незаменим при грип и простуди.

 Под въздействието на вирусите настъпва оксидативен стрес на организма с всички неприятни последствия – втрисане, температура и т.н., витамин С е мощен антиоксидант и неговата полза при грип е очевидна. Особено ако се приема в естествен вид от пресните плодове и зеленчуци.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Функции на Витамин C

На първо място витамин С подобрява дейността на белите кръвни телца, които от своя страна имат функцията да откриват и унищожават бактериите, вирусите и дори раковите клетки. Витамин С е изключително важен антиоксидант. Той успява да засили действието на други много ценни антиоксиданти – витамини А и Е.

Дефицит на Витамин C

Симптомите на дефицит на Витамин C са свързани най-вече със заболяването скорбут – кървене на венците и промяна цвета на кожата, въпреки че в наши времена това заболяване се среща изключително рядко. Други по-познати симптоми на дефицит на Витамин C в днешно време са бавното заздравяване на рани, слаба имунна функция, включително и податливост към простудни и други инфекции, респираторна инфекция на белите дробове и др.

Предозиране с Витамин C

Големи допълнителни дози Витамин C могат също да увеличат нивата на пикочна киселина в урината. Витамин C може да увеличи и усвояването от организма на желязо от растителните храни и поради това лица, които имат здравословни проблеми, свързани с излишък на желязо в клетките, трябва да избягват приемане на високи дози витамин C.

Витамин C е изключително чувствителен на въздух, вода и температура. Около 25% от съдържанието на Витамин C в зеленчуците и плодовете може да се изгуби при бланширане или замразяване. Готвенето на зеленчуци и плодове за по-дълъг период от време (10-20 минути), може да доведе до загуба на повече от половината от общото съдържание на витамин C. Когато плодовете и зеленчуците са консервирани и след това претоплени, само 1 / 3 от първоначалното съдържание на Витамин C може да се запази.

Ползи от Витамин C

Повечето форми на сърдечно съдови-заболявания, ставни заболявания, рак, очни заболявания, болести на щитовидната жлеза, чернодробни заболявания и белодробни заболявания изискват специален акцент върху приема на витамин C. Процесът на застаряване също е свързан с специално внимание при приема на витамин C. В допълнение към тези широки категории заболявания, специален прием на витамин C изискват и заболявания като: акне, алкохолизъм, болест на Алцхаймер, астма, аутизъм, депресия, диабет, чревни заболявания, болест на Паркинсон и др.

Източници на Витамин C

Хранителните добавки обикновено съдържат Витамин C под формата на аскорбинова киселина. Тъй като Витамин C се абсорбира по-добре в присъствието на флавоноиди, много от тези хранителни добавки съдържат и флавоноиди.

Често достъпни са и буферирани версии на Витамин C, при които обикновено се съчетава Витамин C с минерали като калций, магнезий, калий.

Също така широко достъпна е и метаболитна сложна форма на Витамин C, продавана в търговската мрежа под името Ester-C (TM), при която аскорбиновата киселина е комбинирана с няколко от нейните естествени метаболити.

Отлични хранителни източници на Витамин C са:

броколи,пипер , зеле, карфиол, ягоди, лимони, синап, ряпа, брюкселско зеле, папая, спанак, киви, грах, пъпеш, портокали, грейпфрути, зелени лимони, домати, тиквички, малини, аспержи, целина, ананас, маруля, диня, копър, мента и магданоз.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *