Вкусна баница със сирене и прошуто

ПРОДУКТИ:

 • 350-400 гр. кори за баниц
 • 4-5 яйца
 • 100 мл. олио (или на око, колкото прецените за добре)
 • 300-400 гр сирене
 • Малко количество (около половин чаша) газирана вода или прясно мляко
 • Нялко резенчета прошуто нарязани на малки парчета
 • Хлебна сода
 • 400 гр. Кисело мляко

ПРИГОТВЯНЕ:

 1. Яйцата се разбиват в дълбока купа, прибавят се киселот мляко, чаена лъжичка хлебна сода и олио – 100-150 мл. в зависимост от грамажа на корите.
 2. Добавя се малко прясно мляко или газирана вода.
 3. Последно към вече разбърканата смес в купата се прибавя натрошеното сирене.
 4. Тавата се намазнява с олио и в нея започват да се редят корите – на дъното на тавата се поставят две кори, като те трябва да стоят рошави, а не да се сгънат на две и да се покрие точно дъното на съда. Трябва корите да стоят нагънати и на неравномерни вълнички – т.е. хващате кората, леко я посмачквате, без да я късате и я поставяте така, че да покрие едната половина на тавата.
 5. Двете кори на дъното се заливат с около 1 черпак от приготвената смес. Отново се редят 2 кори и се заливат със смес и така до приключването на корите и сместа. Най-отгоре на баницата също трябва да сложите от сместа за заливка.
  Ако ви е трудно да прецените по колко смес да изсипвате на всеки ред, пребройте предварително корите, за да знаете колко реда кори ще трябва да залеете и да имате яснота за приблизителното количество на заливката на всеки ред. Ако видите, че заливката не ви стига, винаги може да добавите в купата малко прясно мляко, или пък допълнително яйце.
  Изливайте по малко от заливката и отстрани по ръба на тавата, за да не остане суха баницата в краищата й.
  Баницата се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна. Необходимо е около половин час за изпичането й – ще се ориентирате по красивия златист цвят на баничката.
  След като я извадите от фурната, напръскайте баничката с малко студена вода и завийте тавата със стар вестник и с кухненска кърпа отгоре. След пет минути вече можете да режете баничката и да я сервирате.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *