Всичко за яйцето

, ,

Когато изготвям диета и фитнес програма за отслабване или диета и фитнес програма за мускулна маса винаги прилагам в диетата яйца, под различна форма – варени, бъркани или печени – в сух тиган.

Яйцата са чудесен избор за всички вас, които се опитват да покачат мускулна маса или отслабват. И защото са евтина и леснодостъпна храна. Белтъчините, съдържащи се в яйцата, съдържат всички есенциални аминокиселини, при това в доста добро съотношение. От всички източници на белтъчини, яйчният протеин е с най-висока биологична стойност (т.е. организмът ни го усвоява най-пълно), като изпреварва всички останали (риба, месо, мляко)! Именно това кара всички атлети, спортисти и състезатели да включат в диетата си яйцата като важен белтъчен източник.

1. Данни за 100 грама продукт (в грамове)

Това е кратка извадка от таблицата с химичния състав на храните. За разлика от месните и млечните продукти, при яйцата на практика няма почти никакви отклонения от посочените данни. И да има някакво разминаване, то е минимално и се дължи на различното количество белтък и жълтък във всяко яйце. Не забравяйте, че данните са за 100 грама, а не за едно яйце! Едно средноголямо яйце тежи около 60 грама.

2. Яйцето – общи факти

Знаете, че яйцето се състои от жълтък и белтък, които се различават по химичен състав. При това разликата е чувствителна, особено що се касае до съдържанието на мазнини. И точно това предизвиква доста различни мнения и спорове в областта на спортното хранене. Според някои трябва да се консумират само яйчните белтъци, а жълтъците да се отделят и изхвърлят. Според други пък това разделяне е глупост и яйцата трябва да се консумират само цели. Е, къде е истината? Лично аз предприемам следното – включвам минимално, но присъства като съдържание, количество яйчен жълтък и основно яйчен белтък. Във всички диети, независимо целта – отслабване или покачване на мускулна маса.

3. Цели яйца или само яйчни белтъци

Както се казва в такива случаи, истината е някъде по средата. Както консумирането само на белтъците, така и консумирането на цели яйца, имат свои предимства и недостатъци. Предимствата на единия тип консумация се явяват недостатъци за другия и обратно. Ето по-точно за какво става въпрос:

1) Консумация само на яйчните белтъци

# Предимства – яйчните белтъци са най-бедната на мазнини белтъчна храна. Те просто нямат никакви мазнини. Поради това се усвояват много бързо. Консумирайки само яйчни белтъци, вие получавате качествен протеин без мазнини, който се разпада бързо до аминокиселини и бързо навлиза в мускулите. Точно това кара много хора да отделят белтъците от яйцата. Но се оказва, че това разделяне има и отрицателни страни.

# Недостатъци – изхвърлите ли жълтъка, вие изхвърляте и половината протеин от яйцето. Ясно е, че жълтъкът е богат на мазнини, но той съдържа и немалко белтъчини, които не са за подценяване. Белтъчините в жълтъка и белтъка съдържат различни аминокиселини, които се допълват при консумацията заедно. Оказва се, че жълтъкът също не е за пренебрегване

2) Консумация на цели яйца


# Предимства – когато ядете цели яйца, вие си осигурявате добър набор от всички есенциални аминокиселини в добри пропорции. Жълтъкът съдържа витамин А и витамин Д, желязо и разнклонени аминокиселини – все вещества, необходими за вашия прогрес.

# Недостатъци – а сега и обратната страна на медала. Освен полезните съставки, жълтъкът съдържа и доста мазнини, включително и наситени мастни киселини, които не са много полезни за здравето ни. Жълтъците съдържат и повечко холестерол и при прекаляване с консумацията им нивото му в кръвта може да се повиши, а това е нежелателно

4. Заключение

И така, сега нашата цел е да учелим “печелившата комбинация”, т.е. да комбинираме предимствата от двата начина за консумация. За тази цел най-добре правете следното: ако ядете до 4-5 яйца дневно, но и спортувате редовно, при това всеки ден, можете да ги ядете цели. Няма опасност от увеличаване на холестерола, а и няма да прекалите с мазнините, особено ако качвате маса. Ако обаче ядете по повечко яйца дневно, по-добре е те да бъдат без жълтъците, за да се предпазите от посочените горе недостатъци.

Когато сваляте излишните мазнини, можете да пробвате консумация само на белтъците, стига да може да си го позволите, тъй като в този случай яйцата ще ви излязат малко “по-солени”. Иначе яйцата са сравнително евтин източник на белтъчини, при това качествени. Подходящи са за консумация навсякъде, стига да са сварени предварително. Могат да се готвят на омлет, да се пържат (за предпочитане е без мазнина) и т.н. Така че не забравяйте да включите яйцата в менюто си – те ще ви помогнат много.

Любопитни факти:

Най-голямото яйце във света е тежало 454 грама! Т.е. тежало е колкото 7 нормални яйца!

Цветът на яйцето (бял или кафеникав) няма значение за качеството и хранителната стойност на яйчния белтък или жълтък. Важна е големината му!

От много голямо количество яйца (яйчен белтък) няма да ви поникнат крилца и перушинка, или да кудкудякате! Лично аз съм изяждал 200 яйчни белтъка за един ден!

Източник: http://www.belchohristov.com

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *