ГРАХ

Богат на Фибри

Граховите зърна са добър източник на фибри, съдържащи над 4 грама на всяка половин чаша порция. Достатъчният прием на фибри е от решаващо значение не само за доброто храносмилане, но и за здравето на дебелото черво. Те също така помагат за намаляване на риска от много хронични заболявания. Разтворимите диетични фибри, които се съдържат в граха помагат да се поддържат стабилни нивата на кръвната захар. Сърдечно-съдови заболявания

В допълнение, фибрите в граха помагат за намаляване  нивата на холестерола в организма, което от своя страна намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Освен това, научните изследвания са установили, че консумирането на грах може да намали нивата на триглицеридите, което също предлага защитни ползи срещу сърдечно-съдови заболявания. Например, датско проучване установява, че хората, които добавят малки количества грах към ежедневната си диета имат почти 13 процента спад в общите нива на триглицеридите в рамките на две седмици. Грахът също съдържа добри количества фолиева киселина и витамин В6. Тези хранителни вещества помагат на организма да поддържа нивата на хомоцистеина, което е полезно за сърдечно-съдовите заболявания, защото високите нива на хомоцистеин са свързани с висок риск от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

Витамин С

Половин чаша зелен грах има повече от 11 mg витамин C, витамин, който допринася за здравето на хората по много начини, включително борбата с настинки, намаляване  риска от рак и повишаване на имунитета.

Витамин К

Витамин К е друг витамин, който грахът осигурява в изобилие. Този витамин играе роля в съсирването на кръвта, както и за силни кости.

Протеини

Граховите зърна са добър източник на протеини. Според експерти от Майо Клиник половин чаша грах има толкова протеини, колкото една супена лъжица фъстъчено масло, без мазнината, която то съдържа.

Минерали

Грахът съдържа многобройни важни минерали, като  манган, магнезий, желязо, фосфор и калий.

В 100 грама грах се съдържат :

  • Калории : 110
  • Протеин : 10.25 грама
  • Въглехидрати : 8.58 грама
  • Мазнини : 4.73 грама
1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *