Детокс диета, добра ли е за вас?

Не много отдавна единствените хора, които се подлагаха на детокс диети, бяха холивудските звезди и обсебени от тенденциите редактори в модни и лайфстайл списания.

В наши дни всеки познава някой, който току-що е завършил или планира да започне прочистваща със сокове диета.

Независимо дали сте опитвали такъв режим или го обмисляте, големият въпрос е:

Добри ли са за вас детокс диетите?

Краткият отговор… може би. (И вероятно не поради причините, които смятате).

Какво е детокс все пак?

Подобно на други „здравни“ думи като „чисто хранене“, „ детокс диета“ няма универсална дефиниция.

Въпреки липсата на научна подкрепа за всеки „детоксикиращ“ диетичен процес, се появиха много „детоксикиращи диети“. Те приемат различни форми, но повечето предписват:

 • консумация на определени храни
 • специални сокове,
 • „детокс чайове“ и/или
 • продукти за пречистване на дебелото черво

Разбира се, въображаемата цел на тези интервенции е да прочистят потенциалните токсини (мръсни, лоши, отровни химикали) от телата ни. Вероятно в интерес към по-добро здраве.

Но какво е токсин?

По дефиниция токсините са малки молекули, пептиди или протеини, способни да причинят заболяване при контакт с телесните тъкани.

Токсините варират, от незначителни (като ужилване от пчела) до незабавно смъртоносни (като ботулинов токсин).

Въпреки че избягването на пчели и смъртоносни бактерии е очевидно най-добрата практика, много хора в здравеопазването и фитнеса са загрижени за практиките, които не са толкова ясно застрашаващи.

В естествения свят не е толкова ясно, кое точно е „токсично“ и кое е „нетоксично“.

Почти всичко е токсично до някаква степен и не можем да го избегнем.

За щастие тялото се „прочиства” само.

Много хора ще попитат, но щом не можем да избегнем токсините, не е ли най-добре да правим по-често детокс?

Не точно. Това е така, защото телата ни имат много стабилни системи за детоксикация. Нашите основни органи за детоксикация включват:

 • храносмилателен тракт,
 • бъбреци,
 • кожа,
 • бели дробове,
 • черен дроб,
 • лимфната система и
 • дихателната система.

Тези системи разграждат химикалите (токсични) в други форми, които можем да елиминираме чрез уриниране, потене или дишане.

И всъщност, телата ни се справят доста добре с тази задача, особенно когато се намират в балансирана (т.е. здравословна) среда.

Но тогава, щом тялото е толкова ефективно в самопочистването, защо някой би се замислил за детоксикация?

Е, някои хора се притесняват, че техният начин на живот не е толкова здравословен и балансиран, колкото би трябвало да бъде.

 

Вярно е, че като цяло хората:

 • понякога имат прекомерна употреба на лекарства,
 • не спя достатъчно,
 • нанасят химикали върху кожата си,
 • нямат достатъчно физическа активност,
 • имат прекомерна консумация на алкохол,
 • изложени са на дим,
 • вдишват смог и други замърсители на околната среда като тежки метали,
 • ядат бедни на хранителни вещества продукти,
 • имат прекомерна употреба на добавки.

Тези фактори могат да доведат до:

 • по-високи нива на токсини в тялото,
 • отслабена способност за химическо модифициране и екскретиране,
 • по-висок риск от заболяване.

Теорията зад диетата за детоксикация е, че като се даде почивка на тялото, човек може да изкупи греховете за начина си на живот и да изчисти всички неприятни химикали. Това според тях е рестартиране на здравето, ново начало.

Но тази логика, вкоренена с вина, пренебрегва нещо важно:

Най-добрият начин да „детоксикирате“ тялото е да засилите естествените си системи за детоксикация и да се грижите добре за тях в дългосрочен план – да не ги пренебрегвате, както когато правите, детокс диета.

Но все пак, детоксикиращата диета може да ви насърчи да ядете повече питателни храни.

Някои детокс диети препоръчват богати на хранителни вещества храни като:

 • лимони
 • зелен чай
 • плодови сокове
 • плодове и зеленчуци

Въпреки това, тридневната диета за детокс няма да премести циферблата на токсичността (или здравето) толкова, колкото поддържането на здравословен начин на живот през останалите 362 дни от годината!

 

Какво трябва да знаете преди да предприемате детокс диета?

 

Детоксикиращите диети могат да причинят промени в кръвната захар.

Детокс диетите могат да бъдат трудни за стомашно-чревния тракт.

Детокс диетите често са с ниско съдържание на есенциални мазнини.

Детокс диетите могат да причинят електролитен дисбаланс.

Детоксикиращите диети могат да създадат цикъл на ограничаващо хранене и лишения.

Детокс диетите са с ниско съдържание на протеини, аминокиселини, фибри и пробиотици.

 

Съвет: Ако искате да си починете от храненето, по някаква причина, периодично гладуване, между  12-18 часа с вода/чай, ще свърши по-добра работа.

Ако спазвате детокс диети и животът ви е по-добър от това, невероятно! Но въз основа на това, което знам за храненето, човешкото тяло и света – не го препоръчвам.

Детоксикацията не е път към здравословен начин на живот. Вместо това повечето хора се детоксикират за няколко дни и след това искат да се върнат към нормалния си не толкова здравословен начин на живот.

Ами ако просто се стремим да се храним и живеем по начин, който поддържа естествената детоксикация на тялото ни – през цялото време?

Всички знаем основните хранителни рискове, приемането на прекалено излишни калории, преработени захарни изделия, мазнини и сол. Простото намаляване на тях би подобрило нашето здраве. Можем да направим това, като ядем възможно най-висококачествената и прясна храна, като обръщаме внимание на сигналите на тялото си и не преяждаме. Така нямаме да имаме нужда от вълшебно прочистване със сокове през уикенда.

 10 стъпки, които можете да предприемате всеки ден, за да помогнете тялото си, да засили естествените си системи за детоксикация!

1. Яжте разумни количества. Ако ядете твърде много, вероятно натрупвате повече токсини, отколкото тялото ви се нуждае. Яденето на една бисквитка вместо шест е детоксикираща диета. Забавете темпото и дъвчете храната си. Всички имаме „анатомични сокоизстисквачки“ – зъбите и стомаха. Използвайте ги така, както са предназначени да бъдат използвани.

2. Яжте много растителни храни и избирайте органични опции, когато е възможно. Зеленчуците и плодовете съдържат съединения, които могат да помогнат на тялото да се справи с всички входящи химикали. Органично отглежданите растения и добитък обикновено са с по-ниски % от нещата които не искате, като пестициди, хормони, антибиотици и т.н.

3. Останете стройни. Някои мастноразтворими съединения могат да се натрупват в телесните мазнини. По-малко телесни мазнини = по-малко потенциално проблемни химикали.

4. Пийте достатъчно течности, включително вода и чай. Но не прекалявайте: приемът на течности трябва да балансира електролитите в тялото ни. Като цяло можете да избегнете свръххидратация, като не пиете повече от един литър течности на час.

5. Оставете малко повече време между вечерята и закуската. През времето на кратки периоди на гладуване (както през нощта) телата ни изчистват клетъчните остатъци. Ако приключите с вечерята в 19 часа, бихте могли да закусите в 7 сутринта. Това дава на тялото 12-часова почивка от храна за всеки 24-часов цикъл. Това може също да подобри съня ви, което е друг критичен фактор, който позволява на тялото ви да се възстанови.

6. Излизайте на слънце и чист въздух всеки ден. Ние не само синтезираме витамин D от слънцето, но можем да дишаме чист въздух в белите си дробове и да чуваме звуците на природата. Добрата майка природа.

7. Движете се редовно. Придвижването на кръвта ще ви помогне да циркулирате добрите вещества там, където трябва, и ще изчистите по-ефективно отпадните продукти.

8. Ограничете ненужните хранителни добавки. Добавките не се равняват автоматично на здраве. А някои може да са просто още едно бреме за тялото. Уверете се, че всяка добавка във вашия шкаф служи с цел.

9. Намалете храните, за които знаете, че не са добри за вас. Може да знаете, че някои храни не са подходящи за вас, независимо дали защото ви карат да се чувствате зле физически, емоционално, или защото не харесвате човека, в който се превръщате, когато ги ядете. Помислете постепенно да се откажете от тези храни.

10. Проверете козметиката си. Нашата кожа е най-големият ни орган; всеки ден нанасяме стотици химикали в нея. След това те влизат в кръвта и циркулират в тялото. Ако искате да разтоварите тялото си с по-малко химикали, проверете съдържанието на продуктите си за тяло.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *