Децата, които помагат на родителите си у дома, са по-щастливи

Децата, които мият чиниите и помагат в чистенето, се справят по-добре в училище, защото стават по-самоуверени, а с това и по-общителни и щастливи. Когато не помагат вкъщи, те са с до 30 % по-недоволни от живота, твърдят педиатри, изследвали почти 10 000 деца в началното училище.

 

„Успокояващо е да установиш, че традиционни възпитателни практики, като участието в домакинските задължения, допринасят за развитието на детето“ – каза ръководителят на изследването д-р Елизабет Уайт от университета на Вирджиния.

 

Екипът е анкетирал 9971 деца на възраст около девет години и е сравнил резултатите в училище, включително по четене, математика и природни науки, нивата им на компетентност и броя на домакинските задължения, които изпълняват в къщи.

 

Резултатите показват, че колкото повече домакински задължения има едно дете, толкова по-уверено е то в себе си и толкова по-добър е успехът му в училище.

 

Вероятността да са с ниска самооценка е с 27 % по-голяма за децата, които много рядко помагат у дома. Такива деца с 24 % по-често не успяват да установят връзка с другите.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *