Европейски ден на Храната на Боговете

Знаете ли, че през далечната 1550 г. на този ден от Америка е доставена първата партида от любимото ни какао. Ето защо тази дата е избрана от Европейския съюз за честване на неофициалния шоколадов празник.

Ацтеките са първите хора в света, които правят шоколад.

Наричат това изкушение-храна на боговете, като го свързват с богинята на женската плодовитост. През по-голяма част от своята 4000 годишна история той е прекарал под формата на горчива напитка, а не като сладко ястие. През 14-ти век ацтеките нахлуват в земите на Мезоамерика (района на южната половина на Мексико) с жажда за какаови зърна, които не можели да се оглеждат по сухите територии на централното Мексико, което са обитавали. Започнали дори да търгуват с маите, като заменяли какаови зърна и така какаото се превърнало във валута. Срещу 100 какаови зърна е можело да се закупи една кокошка.

Има сведения, че императора на ацтеките – Монтезума, пиел по 10 и повече литра какаова напитка на ден, аз да повиши либидото си.

Какаото е бил ценен ресурс на хората много години преди Христа.

Антрополозите са открили доказателства, че шоколадът е произвеждан от какаови култури още през 1900 г. пр. Хр.

Древните мезоамериканци, които първоначално култивирали, а след това започнали да правят гъста паста от ферментирали, смлени и изпечени какаови зърна, намиращи се в тропическите гори на Централна Америка. Смесвали пастата с вода, ванилия, мед, лют червен пипер и други подправки, за да приготвят пенлива какаова напитка.

Малко след това, по време на Олмеките, Маите и Ацтеките, хората откриват, че какаото всъщност има ободряващ ефект, той е подобрител на настроението и афродизиак, което ги кара да вярват, че притежава мистични и духовни качества.

Маите почитали Бога на какаото и запазвали шоколад за владетели, воини, свещеници и благородници при свещени церемонии. Ето защо и до ден днешен, може да срещнете определението за шоколада, като храна за Боговете.

През 1500-те години, когато испанските конквистадори, като Ернан Кортес, тръгвали за злато и сребро в Мексико, се завръщали с какао.


Шоколадът в Испания…

Въпреки, че испанците подслаждали горчивата напитка с тръстикова захар и канела, едно нещо остава непроменено: какаото все още е бил прекрасен символ на лукса, богатството и властта.

Какаото се е отпивал от кралски устни и само испанският елит е можел да си позволи скъпия внос.

Испания успява да запази какаото изделия вкусна тайна в продължение на почти век, но когато дъщерята на испанския крал Филип III се омъжва за френския крал Луи XIII през 1615 г., тя отнася любовта си към какаото заедно с нея във Франция. Популярността на какаото бързо се разпространила и в други европейски кралства, а аристократите го консумират като магически еликсир със здравословни предимства. За да намалят нарастващата си жажда за шоколад, европейските сили създали колониални насаждения в екваториалните региони по целия свят, за да отглеждат какао и захар.

 

В периода от началото на 17 и края на 19 век, обработката на какаовите зърна е било ръчно, което е било много бавно и трудоемко.

Производството на какао често е било работа на бедни работници и африкански роби. По-късно започват да се използват вятърни трактори или коне за ускоряване на производството.

Нови процеси, които ускоряват производството на шоколад, се появяват в началото на Индустриалната революция.

Млякото понякога се използвало като добавка към шоколадовите напитки от средата на 17-ти век, но през 1875 г. Даниел Петър изобретил млечен шоколад чрез смесване на мляко с какао на прах. Хенри Нестле пък смесил шоколада с ликьор и създал отново нов вкус. През 1879 г. текстурата и вкусът на шоколада се подобряват още повече, когато Родолф Линд изобретил конширащата машина.

Радолф Линд

И така в края на 19-ти и началото на 20-то век вече има няколко шоколадови компании, които произвеждат масово и на достъпни за всички цени. Приблизително две трети от световното какао се произвежда в Западна Африка, като Кот д’Ивоар е най-големият източник, който произвежда общо количество от 1 448 992 тона. Гана, Нигерия и Камерун са други държави от Западна Африка, които са сред първите пет страни, произвеждащи какао в света. Какаовото дърво цъфти и ражда плодове целогодишно. Цветовете и плодовете растат направо от стеблото и по-дебелите му клони, а едно дърво може да има над 50 000 цвята на година.

 

Какаовите зърна се считат за една от най-полезните храни още от откриването им. Според много специалисти какаовите зърна съдържат повече магнезий и антиоксиданти от всяка друга храна. И в наши дни какаото се препоръчва при различни здравословни смущения, като депресия, астма, бъбречни и чернодробни болести и др. Освен това какаото повлиява положително лошия холестерол, укрепва костите и намалява риска от сърдечни проблеми.

 

Изчислено е, че средно човек изяжда през живота си около 10 хил. шоколадови блокчета.

Повечето хора не съзнават, че приятният вкус на шоколада се дължи единствено на химичните му реакции, защото точката на топене на какаовото масло е малко под температурата на човешкото тяло, поради което шоколадът буквално се топи в устата. Истина е, че най- полезен си остава, така наречения черен (натурален) шоколад. Той е горчив на вкус именно заради максималното си количество какао. Причината шоколада да действа благоприятно на настроението ни е веществото триптофан, което допринася за производството на ендрофини – хормоните на щастието. Шоколадът е и мощен афродизиак.

Доказано е. Всяка година, хората харчат за шоколад около 7 милиарда долара, като консумацията на шоколад се увеличава значително в края на есента и началото на зимата, което специалистите обясняват с понижаването на настроението в тези периоди на годината.

 

От: Денис Игнатов

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *