Един ден в Амстердам

В тази статия ще ви представя 5те неща които непременно трябва да направите, ако мислите да посетите Амстердам. Да, може и 1ден да не ви е достатъчен за всички тях но определено се опитайте да намерите време за някои от тях!

1. Посетете някои от пазарите в Амстердам

Богатата история на холанците като търговска нация означава, че оценяват стойността на добрата стока и знаят как да се пазарят. Те също имат силен предприемачески дух, както се вижда от изобилието на пазари, които могат да бъдат намерени в почти всеки квартал в Амстердам.
Градът е популярен с многото си улични пазари, някои от които са на съответната локация само за ден, а други са си там постоянно.
Каквото и да търсиш – от дрехи, свежи цветя, зеленчуци, колелета до различни видове сирена – в Амстердам има пазар за него. Някои от пазарите съществуват от близо 100 години.
Най-големите и известни са:

Цветният пазар

Eeдинственият в света плаващ цветен пазар, състоящ се от огромен брой сергии, разположени заедно по един от по-дългите канали в центъра на града. Лалетата разбира се са очевидни и най-многобройни, но можете да намерите рози, орхидеи, семена и букети за всеки повод.

Пазарът за стари книги


Забравете копията на стари книги, от които никой не се интересува – Boekenmarkt се управлява от експерти, които наистина знаят своите неща. Търговците идват от цялата страна, за да подготвят сергиите си в петък, като продават редки книги, старинни карти и пощенски картички и трудно намиращи се издания. Ако сте колекционер или търсите нещо конкретно свързано с Холандската история, попитайте за него; шансовете някой тук да може да ви помогне са големи.
Има още десетки подобни уличне пазари в града, но това са 2 от остовните затова спирам до тук и продължъвам нататък, към …

2. Food Hallen


Рай за фуудитата и всеки с интерес към добрата храна.
В миналото сградата в която е разположен днес Food hallen e използвана за паркиране на стари трамваи за поправка, все още в нея са останали огромните врати и релси по които те са се движили. Много години мястото е било изоставено и неизползвано, но днес то е реиновирано, пълно с живот, атмосфера и Гастрономически изкушения.
Ако сте за 1ви път в града и обичате хубава храна, определено трябва да го посетите. Идеалното място за спокойно хапване, лека закуска, екзотична вечеря или просто питие. В тази весела зала в De Hallen в Амстердам има около 20 различни щанда с продавачи на храна от всички части на света – от италиански пици на пещ до виетнамски съмър ролс, гръцки мезета, занаятчийски бургери или някой типичен холандски деликатес.


Определено няма да съжалявате, мястото се намира на Bellamyplein 51, Amsterdam

3. А какво ще кажете за разходка по мостовете ?


Със своя лабиринт от пресичащи се канали (над 100 километра канали), не е чудно, че Амстердам има и толкова много живописни мостове над 1 200, които добавят атмосфера към прекрасният градски пейзаж. Някои от тях са красиви и рамантични, други са пример и вдъхновение на инжинерството.
Най-старият мост е от 1648 г.
Трите основни канала са именувани Herengracht, Prinsengracht и Keizersgracht и са били построени по време, което е наричано Холандския Златен век.
Тези три канала образуват концентрични пояси около града и са свързани с много други по-малки канали.
Обхождането на средновековния център на Амстердам е истинско удоволствие, преминавайки всички тези канали над многото мостове.
Единственият недостатък с толкова много канали и мостове е, че е по-лесно да се загубиш, защото много от тях си приличат!


Но това определено е изживяване което не е за изпускане!

Magere Brug е един от най-емблематичните мостове в Амстердам. Представен в много филми, мостът с бяло покритие е лесно разпознаваем.
Мостът Torensluis е завършен през 1648 г. и е най-старият мост в Амстердам. Някога е бил част от ров около Амстердам, така че е и най-широкият мост в града.
Мостът на Питон е един от най-необичайните мостове в Амстердам, тъй като е с форма на червена змия.
Мостът Несио се простира над канала Rijn. Това е първият мост на Холандия и най-дългият 780 метра. Мостът е проектиран от Wilkinson Eyre Architects, който също е проектирал моста Millennium в Лондон.

4. Музеите


Холандците имат дълга и забележителна история, когато става дума за картини – Винсент Ван Гог, Рембранд ван Рейн, Йоханес Вермеер.
В Амстердам има много и всякакви музеи, някои от най-забележителните са:

  1. Държавният музей Rijksmuseum
    Един от най-известните музеи в света. Една разходка в историята с над 8 000 шедьоври на изкуството събрани в уникална сграда.
  2. Музей “Ван Гог”
  3. Музей “Ане Франк”
  4. NEMO
  5. Музей на киното Също така има музей на проституцията, на чантите и портомонетата, Исторически музей на Амстердам,Музей на диамантите,На марихуаната, на лулата, корабоплаването, модата и още мног. В зависимост какви са истересите ти в Амстердам има по нещо за всеки.

5. Дам скуеър и Калвърстрат


Дам скуеър или по известен просто като Дам е забележителна сграда и едно от най-известните и важни места в града и страната, където нито един турист не пропуска да си направи снимка.

Калвърстраат е централната търговска улица в града, изпълнена с уникални местни магазинчета, големи търговски брандове, кафенета, магазинчета за сувенири и сладкарници.

Ако статията ви е била интересна мога да споделя с вас още места, които да посетие в Амстердам и около града. Защото повярвайте ми има още много какво да се види. Споделете с мен в коментар под статията.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *