Епифизата: как да детоксикирате частта от мозъка, която контролира съня, стареенето и състоянието на ума ви.

Откриването на най-добрите начини за детоксикация на епифизата може да бъде много по-важно отколкото осъзнавате. Малцина са чували за тази малка жлеза, която се намира в средата на нашия мозък. Последните проучвания през близките четири или пет десетилетия, обаче, разкриват важността на това малко нещо и го свързват с физическото и психичното благосъстояние, като някои дори го свързват с духовното здраве, откъдето идва и псевдонимът му „третото око“,

Съвременният начин на живот не е приятелски настроен към епифизата

Модерният избор на начин на живот, който мнозина водят през 21-ви век, означава, че епифизата се бомбардира с нежелани токсини, както чрез храната и напитките, които консумираме, така и чрез свързаните със стреса химикали, които произвеждат телата ни. Резултатът е, че тя се втвърдява, калцира и губи много, ако не и цялата си функция. Добрата новина, обаче е, че тя може да бъде възстановена обратно в пълно здраве чрез детоксикация. Но преди да продължим нататък, нека да научим повече за епифизата.

За епифизата

Вашата епифиза не е по-голяма от размера на грахово зърно и се намира в центъра на мозъка ви. Тя е оформена по-скоро като малка шишарка. Нейната задача е да секретира мелатонин, химикал, който регулира моделите ни на сън. Освен че спомага за регулиране на съня, мелатонинът е силен антиоксидант и помага да се забави процесът на стареене. Другото химично вещество, което отделя епифизата, е серотонинът, т.нар. невротрансмитер, който е отговорен за поддържането на щастливо и добре балансирано състояние на ума.

Третото око

Въпреки че, не е научно доказано, хората съобщават за повишено чувство на емпатия, когато им е дадена добавка от Мелатонин. Също така се предполага, че епифизната жлеза произвежда ДМТ, химикал, който се свързва с мечтите, халюцинациите и творчеството. Тези характеристики могат да доведат до убеждението, че понякога наричаното „Трето око“ е от съществено значение за духовното здраве.

Декалцирайте епифизата: Как се калцира?

С възрастта и натрупването на повече токсини в тялото ни, епифизната жлеза започва да се калцира. Публичният враг номер едно е натриевият флуорид, който, както ще разпознаете, се намира в повечето питейни води в цивилизования свят. Също така се среща в много пасти за зъби. Други неща, които водят до калцификация на епифизата включват:

  • Алкохол
  • Кофеин (не забравяйте за присъствието му в чая, както и в кафето)
  • Хормонални таблетки
  • Живак (открива се в повечето риби)
  • Повечето преработени храни
  • Рафинирана захар
  • Тютюн

Внимавайте с живака

Фактът, че живакът се открива в повечето риби, е малко депресиращ. Някои риби обаче, имат по-ниски нива на живак от други.

След като установихме какви храни, напитки и вещества трябва да се избягват, нека сега преминем към начините за детоксикация на епифизата.

1. Активатор X (витамин К1/К2)

Активатор X е витамин, който се проявява по 2 начина – K1 и K2. K1 се намира в зеленолистните зеленчуци. К2 се създава от микрофлората в червата и се среща и в някои храни, включително: пилешки или гъши черен дроб, млечни храни от биологично отглеждани крави, яйчни жълтъци, хайвер, рибено масло (omega 3), кисело зеле и черупчести мекотели. Когато се комбинира с витамини А и D3, това е мощен детоксикиращ агент, който насърчава отстраняването на калций от артериите и епифизата, като вместо това се пренася в костите ви, където върши най-добра работа.

2. Борон

Боронът е друг мощен детоксикиращ агент на епифизата. Също така има способността да премахва флуорида от тялото и по този начин е полезен за предотвратяване на по-нататъшно калциране. Намира се в естествена форма в цвеклото. Органичното цвекло е най-подходящо за максимална детоксикация.

3. Ябълков оцет

Суровият ябълков оцет съдържа малова киселина, която е отлична за детоксикация на епифизната жлеза. Той придава хубав остър вкус на храната, когато леко се поръсва върху нея. Особено добре върви със салатите.

4. Чесън

Лечебните сили на чесъна са легендарни. Не само, че е голям естествен антибиотик, който също така поддържа имунната система, но също така има способността да разтваря калция, като по този начин е отличен детоксикиращ агент за епифизата. Можете да ядете да речем половин глава на всеки 2 дни. Ако само вие го ядете, тогава можете да премахнете миризмата, която оставя в дъха ви, като го накиснете в прясно изцеден лимонов сок или в част от този оцет от ябълка, който споменахме по-горе. Той подобрява вкуса на лимона или оцета, така че не ги изхвърляйте, използвайте ги като салатен дресинг.

5. Йод

Йодът е медицински доказано, че помага на тялото да отдели натриевия флуорид чрез  урината. Но това е един от минералите, който при много хора е с ниски нива. Богати източници на йод се намират във водораслите. Едно нещо, за което трябва да внимавате, е фактът, че той също така намалява нивата на калция в костите ви. Така че, за да не изчерпате нивата си твърде много, трябва да приемате калциева добавка, когато ядете храни, които съдържат йод.

6. Тамаринд

Тамариндът е изработен от кората на дървото Тамаринд. Той се използва широко в Аюрведа медицината и също е съставка, използвана в някои къри смеси, заради сладко-киселия му вкус. Може да се използва за приготвяне на чайове и тинктури чрез накисване в гореща вода за 2/3 минути. Той помага за отстраняването на флуор чрез урината.

7. Дестилирана вода

Дестилираната вода е най-чистата форма на водата и когато детоксикира епифизната жлеза, тя е полезна за измиване на всички токсини и нежелани калциеви отлагания без добавяне на допълнителни токсини и минерали, докато детоксичният процес е в разгара си. Моля, имайте предвид, че ако използвате този метод, ще трябва да взимате минерали като добавки.

От съществено значение за холистичното здраве и благоденствие

Здравата епифизна жлеза е от съществено значение за цялостния здравословен начин на живот на всички хора. Тя регулира съня и подобрява чувството за благополучие. Извършването на детоксикация на епифизата за 4 или 5 дни на всеки 2 или 3 години ще ви помогне да я поддържате както трябва. Препоръчително е да намалите приема на флуорид (най-лошия враг на епифизата), доколкото е възможно. Възстановяването на третото ви око може да ви отведе и до някои интересни пътешествия или поне така твърдят някои!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *