Етиопия засади 353 млн. дръвчета за 12 часа

Планират да залесят страната с 4 млрд. фиданки по време на дъждовния период.

Министър-председателят Абий Ахмед лично даде пример в засаждането на дървета. Снимка: „Зелено наследство“

Етиопия засади над 353 млн. дръвчета в рамките на 12 часа на 29 юли – властите твърдят, че това е световен рекорд. Милиони етиопци от всички краища на страната са участвали в предизвикателството и само за първите 6 часа вече са били засадени 150 млн. дървета.

 

След края на кампанията министър-председателят коментира, че Етиопия не просто е изпълнила предизвикателството, а дори е задминала първоначално поставената цел от 200 млн. дървета за ден. Общият брой на новите дървета в Етиопия е 353 633 660, посочва министърът на иновациите и технологиите в страната. Световният рекорд към момента се държи от Индия, където през 2017 г. близо 1,5 млн. доброволци посадиха 66 млн. дръвчета за 12 часа.

Целта на Етиопия е много по-мащабна от това – да засади 4 млрд. фиданки по време на дъждовния период (между май и октомври).

По данни на организацията „Farm Africa“, която полага грижи да разшири горските площи в Източна Африка и помага на фермерите да се справят с бедността, горите в Етиопия заемат по-малко от 4% от територията на страната. За сравнение, в края на XIX в. те са били около 30%. Африканската държава се бори и с ефектите от климатичните промени – свлачища, изронване на почвата, обезлесяване, периодични суши и наводнения, следствие от агрикултурата. 80% от населението се изхранва със земеделие.

През 2017 г. Етиопия се присъедини към над 20 африкански държави, които решиха да възстановят 100 млн. хектара гори на Черния континент. Според проучване, залесяването и възобновяването на горските площи може да се справи с 2/3 от въглеродния диоксид, повишаващ температурата на планетата. Изследване на Цюрихския технологичен университет изчислява, че това би довело до преработването на 205 млрд. тона въглероден диоксид – годишно в атмосферата се отделят 10 млрд. тона.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *