ЖИТОТО

Житото съдържа 325 калории на 100 грама и се усвоява много лесно.

100 г съдържат:

  • 325 калории
  • 13.68 гр. протеин
  • 71.13 гр. въглехидрати
  • 2.47 гр. мазнини

Защо житото е полезно?

Житото е подходящо както за диетично  хранене, така и за приготвяне на вкусни и полезни ястия . Житото съдържа нишесте, белтъчини и аминокиселини.

Житото съдържа растителни мазнини и важни микроелементи – калий, калций, фосфор  и магнезий , както и витамините  В1, В2, В6, С, Е и РР.

За разлика от много зърнени продукти житото има еднородна консистенция на почти всички елементи, поради което всички зрънца се сваряват едновременно. Житото е един от лесно преработваните от организма продукти.

Житото подобрява работата  на имунната система.

Житото е много полезно за хора, които работят тежък физически труд.

 Ястията от жито подобряват обмяната на веществата, регулират работа  на органите на храносмилателната система и намаляват лошия холестерол, което е важна профилактика на атеросклерозата.

Максимална полза от житото има, ако се консумира сутрин – така тялото получава енергия за целия ден и усещането за ситост остава поне до обяд. Консумацията на жито помага за подобряването на дейността на мозъка и на сърдечно-съдовата система.

Консумацията на жито забавят процеса на стареене,

подобряват състоянието на кожата, ноктите и косата. Житото е полезно и защото изкарва токсините и излишните мазнини от организма, както и съединенията на различни вредни тежки метали.

Ако сте приемали антибиотици, е добре да консумирате жито, защото то ще изкара вредните вещества бързо от организма ви. Житото незаслужено е пренебрегвано, а е много полезно и защото изхвърля шлаките от организма и го пречиства.

Покълналото жито е много полезно и може да се добавя в салати и в различни ястия , както и да се хапва с мед и плодове за закуска.

Ако редовно консумирате жито, ще се чувствате изпълнени с енергия за работа и няма да сте сънливи през деня.

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *