ЗАРАДИ КЛИМАТА БЪЛГАРСКИЯТ ДОМАТ Е НАЙ-ВКУСЕН В ЦЕЛИЯ СВЯТ

Благодарение на микроклимата – съотношението на ниски и високи температури в рамките на денонощието е оптимално, както и средната влажност на въздуха”, твърди Пламен Сапунджиев, собственик на 120 дка оранжерии.

Най-хубавите домати ставали в по-южните райони – Сандански, Кресна, Хасково, Първомай и т.н.

Но и в останалите части на страната се добивала добра продукция, защото цялата територия на България попада в един климатичен пояс и разликата между север и юг не е голяма. По различен начин стояли нещата например в Гърция, която по площ е сравнима с България, но на юг към Атина бил съвсем друг климат в сравнение с Драма. При съседите заради големите жеги доматите “прегаряли” и били със зелени пръстени в горната част.


“Наскоро бях на изложение в Швеция. Там французи реагираха, че никъде по света не са яли домати като нашите, а страната им е голям производител”, коментира и Мариана Милтенова от съюза на градинарите. Според нея

вкусът на българските домати се дължи на комплекс от фактори и характеристики – слънце, почви, начин на отглеждане, сортове

За съжаление, производството у нас било сринато, в миналото доматите били 40 пъти повече.


Немски експерти още преди II световна война били категорични, че земята в България може да храни 25 млн. души население.

Сега е апогеят на българските домати, отглеждани на открито. Юнските дъждове бяха на път да съсипят реколтата, но слънчевият юли и август спряха най-големия бич – картофената мана. А топлото време спомогна плодовете да узреят хубаво и да добият така изразения сладко-кисел вкус. В него се крие магията на българския домат, която го прави неповторим. По качества той превъзхожда гръцките, турските и дори италианските си събратя. Комшиите ни могат само да мечтаят за нашите едри сортове от типа на розовия домат.

Нужно е също така и оптимално поливане. При зреенето то трябва да се увеличава.

Много са изпитаните български сортове домати, но напоследък се оформиха топ 5. Розовият се превърна в лидер заради своята сладост, нежна кожица и типичен аромат.


Плодовете от него стигат 500 г, а в много случаи и повече. “Розов блян” е друг сорт с плоско-кръгли плодове, които тежат около 300 грама бройката. Той е с баланс на сладко-кисел вкус. “Розова магия” е местна селекция, която подобрява добивите, плодовете са гладки и не са напукани. “Ники” е хибриден сорт и е полудетерминантен. Завръзите му са през 2-3 листа. Червен, плътен, месест, не е кисел

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *