ЗАЩО ДА СИ НАПРАВИМ ПЧЕЛНА ГРАДИНКА

,

Създаването на пчелни градини не само, че носи пъстрота и ухание в нашата градина, но и осигурява нектарна и цветна паша, която е от жизнено важно значение и стимулира медоносните пчели и другите опрашители прелитащи в района.

Доказано е, че колкото по-близо са растенията до кошера , толкова по-малко енергия използва пчелата за събиране на храна и това я прави много по-ефективна. Създаването на подходящи местообитания, каквито са пчелните градини е изключително важно за поддържане на биоразнообразието и опазването на пчелите и опрашителите. На много места по света, учебни институции, професионалисти и ентусиасти създават такива градини в градски и извънградски условия и разполагат до тях кошери, с които обучават възпитаниците си за необходимостта и ползата от пчелите и другите опрашители. Тъй като пчелите са уникални в своята йерархична структура и начин на произвеждане на пчелни продукти, те определено са изключително интересен обект за изучаване от малки и големи.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ПЧЕЛНИТЕ ГРАДИНКИ

Пчелните градини са различни по големина места в изънградска или градска среда , на които се засаждат и отглеждат специални медоносни растения, които осигуряват наситена и продължителна пчелна паша. Медоносни растения могат да бъдат едногодишни, двугодишни, многогодишни, цветни, билки, подправки, храсти и дървета. Тъй като хранителната диета на пчелите обхваща много голям диапазон от растения и е нужно тя да се поддържа през целия летен и през по-голямата част от пролетния и есенния сезон, в пчелните градини се засажда голямо разнообразие от обилно, дългоцъфтящи през трите сезона растения. И тук, както в био-зеленчуковите, плодовите и цветните градини, се спазват природосъобразните принципи и методи на подготвяне и поддържане на градината, използвайки само натурални естествени материали и продукти с ясен органичен биологичен произход. При желание и като интересна инициатива се построяват и къщички за пчели и/или хотели за насекоми, изграждат се малки водоемчета, които допълнително привличат пчели и други опрашители и техни приятели.

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *