Изтровиха с химикали пчелите в Добруджа

Сигнали за отровени пчелни семейства подават пчеларите от населените места в общините Балчик и Тервел. За това потвърди председателят на Областния пчеларски съюз Добрин Добрев. „Започнаха масово да се обаждат разтревожени колеги. Случаите станаха много, най-потърпевши са пчеларите от община Балчик. Пострадали са много пчелни семейства при пръскане на овощни градини“, обясни Добрев, цитиран от fermer.bg. Според ощетените пчелари, поражения са нанесени и след пръскане на земеделски площи с хербициди и пестициди. 

Стопаните от селата Стефаново, Сенокос и Пчелино обхождат пчелините на региона, за да установят размера на пораженията. Намеренията им са да подадат жалба до областната дирекция „Земеделие“, за да се свика комисия и да се обследват пчелните семейства и причините за смъртността им.

Сред потърпевшите е Димитър Димитров от община Балчик, който вече за трети път констатира висока смъртност на пчелните си семейства след третиране на посевите с пестициди. Друг потърпевш, Калоян Кръстев, допълва, че са нанесени щети на пчелните семейства и в района на село Стефаново, където са пръскани нивите. В следващото село Пчелино също има поражения, жалва се Станислав Желязков. 

Пчеларите се събират, за да обмислят как да постъпят, какви стъпки ще предприемат и как да търсят справедливост, обясни Добрин Добрев. Председателят на областния пчеларски съюз е сигнализирал в ОД „Земеделие“. Проведохме разговор с директора на службата Десислава Иванова, искаме да се организира среща между пчелари и земеделци, заяви браншовикът. „Въпреки че подобна среща може да е взривоопасна, целта е да опазим пчелите, а фермерите да имат добра реколта. Това трябва да стане с взаимни усилия“, категоричен е Добрев.  

Според пчеларите Наредба 13, която регламентира начините, по които да се извършва третирането на полските култури и овощните градини с цел опазване на пчелите, е осакатена, несъвършена и неработеща. Те казват, че хората са обезверени. Според тях няма никакъв смисъл да вземаш проби и да плащаш за лабораторни анализи, които после за нищо не стават, защото няма акредитирана лаборатория.

Източник: Duma.Bg

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *