Индииско орехче

Индийските орехчета са родвечнозелени дървета, растящи естествено в тропиците на Югоизточна Азия и Австралазия. Te са важни с двете подправки, получавани от плодовете им, индийското орехче и изсушената му кора.

Употреба в готварството.

Индийското орехче и кората му имат близки вкусови качества, като вкусът на орехчето е малко по-сладък и по-деликатен. Кората често се предпочита в ястия със светъл цвят заради светлооранжевия, шафраноподобен цвят, който им придава. Кората е по-скъпа, защото добивът ѝ е само 15% от този на орехчето.

В индийската кухня орехчето се използва почти изключително в сладкиши.

В европейската кухня орехчето и кората му се използват особено често в картофени ястия и в преработени месни продукти. Използват се също в супи, сосове и печени изделия.

Японските варианти на кърито включват индийско орехче сред съставките си.

Масло от индийско орехче

Маслото от индийско орехче е полутвърдо и червенокафяво на цвят. Има вкус и аромат на индийско орехче. Около 75% (тегловни) от маслото са тримиристин, който може да се преобразува в миристикова киселина, 14-въглеродна мастна киселина, която може да се използва като заместител на какаовото масло, може да се смесва с други мазнини като памуково масло или палмово маслои се използва и като промишлена смазка.

Здравословни ползи от индийското орехче

28 грама стрито индийско орехче е много – само една чаена лъжичка може да придаде неустоим аромат на цяла порция курабийки с овесени ядки и стафиди. Но само това количество има невероятен хранителен състав. По своето съдържание манганът(Mn) е безспорният победител, като представлява 41% от препоръчителната дневна доза. Той носи невероятно много ползи за организма – от съсирване на кръвта и регулиране на кръвната захар до метаболизиране на въглехидратите и усвояването на калция. Също така спомага за формирането на тъканите, костите и участва в производството на половите хормони.

Цинкът(Zn) и магнезият(Mg) също се представят достойно със съответно 13% и 14%. Цинкът, който е от изключително значение за човешкото здраве, трябва да се синтезира от организма и да се приема редовно, тъй като не може да се самосинтезира. Манганът и цинкът съдържат супероксида дисмутаза – антиоксидантен ензим, който възстановява клетките и намалява „оксидативния стрес“, за който чувате да се говори, и който на практика означава началото на процеса на „ръждясване“ на клетките.

Ползи за тялото от употребата на индийското орехче.

Индийското орехче помага на съня. Понякога бабите добавят малко настъргано индийско орехче в чашата мляко преди сън, така децата спят по-добре. Не пречи да пробвате това ако имате проблеми със съня преди да се насочите към сънотворни.

Малко индийско орехче помага да направите храната си по-вкусна. Също така ви дава минерали, които подържат имунната ви система силна. Потасиумът, калцият, желязото и магнезият са сред ключовите минерали, които съдържа дъхавата подправка.

От векове, индийското орехче е използвано като лекарство при проблеми с храносмилането. Така че, ако добавите малко от него в супата си или задушеното, ще допринесе не само за самия вкус, но и за по-здрав стомах.

Ако го смесим с малко вода и мед, можем да използваме сместа като маска за лице. Ще получим по-сияйна кожа само за няколко дни. Това домашно лечебно средство редуцира белезите по кожата и намалява акнето. Може да добавяте малко индийско орехче и към скраб за лице, търсейки същото действие.

Индийското орехче е натурален зъболекар, тъй като то действа антибактериално в устата ви и по този начин защитава зъбите и венците ви, съдържа гевгенол, който помага при зъбобол. Затова и често се среща в съставките на пастите за зъби. Ако искате да си направите сами паста за зъби, само го разбъркайте с канела и получавате антисептична и антимикробна паста.

Индийското орехче държи ума ни буден. То може да предпази мозъка ни от болести като Алцхаймер.

Маслото от индийско орехче, можем да втрием при мускулни и ставни болки и ще усетим за миг как то ще прогони болката, подуването и дискомфорта.

Използва се в холистичната медицина за увеличаване на циркулацията на кръвта и при бъбречни инфекции.

Като всичко останало, индийското орехче трябва да се приема с мярка и не бива да приемаме голямо количество от него, защото това води до сърцебиене, потене, халюцинации и други нежелани реакции.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *