Каква е позата, която трябва да заема по време на релаксация и медитация? от Милена Голева

,

Най-важното в позата по време на медитация са две неща:

  • 1. Гръбначният стълб да бъде изправен
  • 2. Да ти бъде достатъчно удобно, така че тялото ти да ти позволи да забравиш за него.

Ето защо като дългогодишен преподавател по медитация и релаксация те съветвам да бъдеш легнал по гръб в леглото или на постелка на пода. Ръцете да бъдат удобно разположени отстрани на тялото, но без да го докосват. Дланите са лекичко обърнати нагоре, но без да има напрежение. Важно е главата да бъде в една линия с гръбначния стълб. Ходилата са удобно раздалечени едно от друго.  Добре е да се постави върху клепачите възглавничка за очи. Тя ще подпомогне процеса на обръщане на сетивата навътре към себе си. Освен това възглавничките за очи са направени от билки и семена, които също подпомагат сетивата и физическото тяло да се отпускат постепенно.

Медитацията и релаксацията, разбира се, биха могли да се изпълняват в удобна седнала поза с изправен гръбначен стълб, ако практикуващият може да остане в нея, без никакви затруднения и да му бъде удобно.

Добре е да бъдеш облечен с леко и удобно облекло. Дрехите да бъдат широки, за да не стягат на тялото и да не спират потока на кръвообръщение.

За да се случи процес на отпускане е важно тялото да не изпитва усещане за студ. Понеже то се отпуска дълбоко и жизнените процеси се забавят е твърде възможно да ти стане хладно. Затова ти препоръчвам да бъдеш завит или наметнат комфортно. Можеш да сложиш малка възглавничка под главата.

Също така е важно да си проветрил помещението.

Да си изключил телефона си.

И понеже през деня умът ти е прекалено активен, а и със сигурност, като съвременен човек, не е лесно да намериш 20 мин, в които наистина да се изолираш от околния свят, като експерт в тази област те съветвам да правиш медитациите и релаксациите вечер, когато си лягаш в леглото, за да заспиваш. Това е много подходящо време, тъй като така или иначе започваш една по една да изключваш задачите от деня. По този начин заспиваш спокоен, с отпуснати мускули. А това подпомага много по-качествения нощен сън. На следващия ден се събуждаш много по-бодър, възстановен и отпочинал.

Разбира се тези практики би могъл да използваш и по всяко друго време, когато ти е възможно да си посветиш време само за себе си.

Също така, препоръчвам практиките да бъдат слушани със слушалки, така ефекта е многократно по-голям и по-дълбок.

Image title

Така че, подари си време само за теб!

Автор: МИЛЕНА ГОЛЕВА

Източник: milenameditations.com

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *