КАК ДА СЕ ХРАНИМ В ПЛАНИНАТА

Планинските преходи са вълнуващо приключение. Стига да сме се подготвили добре за тях. А подготовката непременно включва и носенето на храна. Въпросът обаче е коя би била най-подходящата храна, която да вземете със себе си. Важно е тя да отговаря на нуждите на тялото Ви. На голяма надморска височина и с такова физическо натоварване, то определено ще се нуждае от енергия. Разбира се, не е за подценяване и вкуса – винаги взимайте със себе си храна, която обичате да похапвате.

Ако всеки път, преди да тръгнете в планината, се питате каква храна да вземете със себе си, ето някои предложения, които смятаме, че винаги биха били удачни:

Хляб или сухари – вторите няма да натежават в раницата, чудесен източник на въглехидрати са, а и не мухлясват.
Консерви – те са малко по-тежки, но пък имат доста дълъг срок на годност, няма да се развалят дори и в горещо време, лесни са за носене, няма да се отворят и да изцапат. Най-удобно ще Ви бъде, ако заложите на малки разфасовки, които да изяждате на едно хранене.

Месо, сирене, кашкавал – сушените колбаси като пастърма или суджук например няма да са Ви излишни, не тежат особено и не заемат много място, а са много, много вкусни. Бучка сирене и парче кашкавал също са добър вариант, но в прекалено горещо време и дълги преходи може и да не са най-удачни, така че преценете.

Сладко – въглехидратите по време на преходи са много важни и няма как без сладко. Бурканче с мед, шоколад, протеинови блокчета, бонбони за смучене са подходящ избор.

Ядки и сушени плодове – вкусна и засищаща енергийна бомба, при това и в малки количества.

Закуската в планината може да включва овесена каша, макаронени изделия (кус-кусът заема най-малко място в раницата), енергийни блокчета, сухари и чай с мед, а може и филийка с луканка.

За обяд можете отново да заложите на тестени изделия, пастърма, на крекери и сирене, шепа ядки, да отворите консерва с боб, сарми, риба, царевица, а към дажбата можете да добавите и няколко парчета шоколад.

Вечерята е подходящо време за зеленчуци, супа, ястия с ориз или картофи, а за десерт можете да хапнете фурми, сушени кайсии или други плодове.

Пребиваването на по-голяма надморска височина може да причини и някои неразположения като главоболие и гадене. Те оказват влияние и върху апетита.

Хидратацията по време на преход също е много важна, но понякога тя изостря симптомите.

За това можете да разнообразявате водата с течности, които съдържат въглехидрати, за да можете да се грижите едновременно за хидратацията и осигуряването на енергия.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *