Как да се храним през Лятото?

Човешкият организъм следва естествените цикли на природата. Еволюцията ни е заложила биологичен часовник, който изисква от нас да се съобразяваме със сезоните – от начина, по който се обличаме, до продуктите, с които се храним. Ако не го направим, хармонията в телата ни се нарушава и те започват да работят по-бавно.

Зимата предразполага хората да приемат богати на мазнини и калории храни, за да могат да се справят със студа и да имат енергията да функционират нормално. Лятото пък изисква от нас да консумираме повече течности и хранителни продукти, които да ни разхладят в жегата.

Научете се да слушате тялото си! 

Повече Течности и Охлаждащи Храни!

За ‘охлаждаща’ храна може да бъде счетен всеки характерен за лятото плод или зеленчук, който е с високо съдържание на вода и ниско – на калории. Тъй като температурите обикновено са високи през този сезон, това означава, че телата ни непрекъснато се потят с цел да станат една идея по-студени.

Леки Меса и Растителни Протеини!

Телата ни разграждат мазнините много по-бавно, когато навън е горещо. Ако консумираме богати на мазнини месни продукти, рискуваме опасно да завишим кръвното си налягане и холестерола, както и да попречим на сърдечно-съдовата си система да работи нормално. Затова е и най-добре да заложим на по-леките меса като риба и пилешко. Природата предлага и богат набор от растителен протеин, който е изключително добър източник на желязо.

Свежи Супи

Супите са лека и приятна храна, но топлата боб чорба или телешко варено през лятото могат да покачат прекомерно телесната ни температура. Нашата и световната кулинарна традиция, обаче, ни предлагат богат набор от студени и освежаващи супи, от които можем да избираме.

Освен традиционния и питателен таратор, винаги можем да спретнем и едно бързо гаспачо, както и ароматна супа от мента.

Варива

Производните на варивата са чудесен източник на минерали, фибри, цинк, желязо, фосфор и различни видове витамини. Сред най-наситените с тях спадат киноата, лещата, боба, нахут, ориз, грах и кускус. Лесно могат да бъдат сварени, изстудени и добавени към салата. Няма нищо по-здравословно в жегите!

Лятото е най-прекрасният сезон, в който се обличаме по-леко и можем да седим вечер до късно. Макар и в жегите понякога да не ни се яде толкова много е изключително важно да се придържаме към здравословен и балансиран режим на хранене. Имайки предвид, че това е периодът, в който сме най-физически активни, няма да е трудно да съумеем да поддържаме топ фигура.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *