Как да си създадем мотивация в живота

Липсата на мотивация води до понижено настроение, желание за работа и реализация.

Общо взето не само че преставаме да се питаме какво искаме от живота, ами ни се струва и че вече нищо не искаме. Ако припознавате себе си в тези редове, то със сигурност сте си изгубили мотивацията за живеене и е наистина много важно да намерите начин да си я възвърнете. Повтаряйте си, че за да подредите живота си, преди всичко трябва да намерите своя вътрешен баланс. Ако обаче имате чувството, че изпадате в дълбока депресия, съветите тук няма да ви помогнат и ви предлагаме да се обърнете към специалист.

Изследователите казват, че зад всяко настроение се крие причина.

Няма нито безпричинни сълзи, нито безпричинна усмивка. Затова е важно на първо място да си отговорите на въпроса кое ви кара да се чувствате по този начин. Психолозите твърдят, че има три фактора, по които се познава човекът „в дупка”. На първо място, поведението ви. Ако се разхождате наоколо с оклюмал нос и начумерена физиономия, нищо чудно, че убеждавате целия свят и себе си, че сте депресирани. Второ, позата на тялото ви – приведеното тяло, увисналите рамене – всичко това създава усещане за потиснатост. Ако се фокусирате върху проблемите си, те започват да нарастват и да се превръщат в огромни буци, заседнали на гърлото ви, които сякаш ви пречат да дишате. В този случай трудно ще откриете мотивация и посока в живота си. Трето, стандартите ви. Ако се задоволявате с посредственото, вероятно ще получавате повече от него. Ако си казвате: „Е, явно аз не съм роден за велики дела!”, то със сигурност няма да направите кой знае какво велико в живота си. 

Дотук добре. Въпросът е какво ни помага, ако знаем всички тези неща? Обзалагаме се, че повечето от вас на теория се справят отлично. Най-честата причина за липсата на мотивация е, че човек е загубил представа какво точно иска от живота си, тоест забравил е как да бъде щастлив, или поне достатъчно щастлив, за да не му е нужно да се сравнява с другите, да се измъчва от съмнения или да прекарва безсънни нощи в прехвърляне на едни и същи мисли.

Поставете си цел.

Далечна, неосъществима, невероятна, но цел – да бъде онази точка, която всеки ден да се стремите да доближите все повече. Спрете да се самосъжалявате, не бъдете апатични и си поставете цел. Целта винаги дава отличен стимул да се събуждате сутрин.

Направете промени.

Сменете походката си и стойката на тялото си. Сменете прическата си. Сменете стила си на обличане. Сменете почерка си. Всяка промяна дава усещането за презареждане, за преоткриване, от каквото несъмнено имате нужда. Първо, ще ви подейства ободряващо. Второ, ще привлечете внимание върху себе си. А социалните взаимоотношения са съществена част от чувството ни за принадлежност и пълноценна житейска реализация.

Фокусирайте се върху положителните неща.

Лесно е да се каже, нали? И все пак. Не всеки проблем става по-лек и преодолим, когато си напомните за гладуващите по света и нелечимите болести, но все пак не ги забравяйте. Влезте в някое болнично заведение, разходете се по коридорите на някой спешен център и после излезте навън, благодарни, че ходите на два крака, че ако решите, ей сега можете да седнете в любимото си заведение, да си поръчате чаша капучино и кроасан с масло. Разходете се, отидете на кино. Изобщо… направете нещо сами. Понякога човек има нужда да преодолее бариерата не към другите, а към самия себе си.

Цветелина Велчева по материали от motivationalwellbeing.com

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *