КАК СЕ ДОБИВА ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ

За съжаление повечето от приложенията му доста често се пренебрегват. Напоследък доста се говори за негативните или по-точно пагубните последствия от събирането на пчелния прашец. Синдромът на разрушената пчелна колония се разисква по целия свят, като се сочат пръсти по много виновници. Тази криза не засяга само общото производство на храни, но също така пречи за производството на една от най-богатите и изцеляващи суперхрани – пчелния прашец. Изключително важно е да знаем как и откъде е добит пчелния прашец.

Ефективен, хуманен и безопасен начин, по който се събира прашец, е с помощта на специални приспособления, които се поставят на входа на кошера. Натоварените с прашец пчели са принудени да минат през устройството, представляващо решетка с точно калибровани отвори. Част от зрънцата прашец се отронва от крачетата им и пропадат през мрежата в подобни на чекмеджетата кутии под нея. По този начин, пчелите не се травмират и увреждат физически, а методът гарантира, че е останал достатъчно прашец и за нуждите на пчелите.

 

Прашецът от чекмеджетата трябва да се събира ежедневно при влажен климат и по-рядко при сух климат. За да се избегне влошаване на качеството му, поява на бактерии и плесени, добитият прашец се изсушава в специални сушилни или просто на топло и сухо място, при температура не по-висока от 40°С. При сушенето могат да се използват инфрачервени лампи, но не и пряка слънчева светлина, тъй като тя разгражда полезните съставки на полена.

Изключително много трябва да се внимава, цветният прашец да не е замърсен, ако е събиран от растения, третирани с пестициди. Прашец не трябва да се събира по време на, и в продължение на няколко дни и седмици след третиране на полетата и горите, на площ от няколко квадратни километра около пчелина (най-малко 3-4 кв. км. в диаметър). Тъй като прашецът във всяка гранула е събиран от много цветя, дори и малки количества пестициди по растенията могат да се натрупат бързо, за да достигнат значителни концентрации.

Пчелният прашец е считан за една от най-пълноценните храни на природата. Той съдържа почти всички хранителни вещества, необходими на хората и почти половината от неговото 40% съдържание на протеин е под формата на свободни аминокиселини и е силно бионалично за човешкото тяло. Пчелният прашец помага за поправяне на диетите с хранителен дефицит или с дисбаланс чрез своя забележителен хранителен профил, който е не само обширен, но също и много добре балансиран. Той съдържа най-богатият известен източник на витамини, минерали, аминокиселини, ензими и мазнини, както и значителни количества от естествени антибиотици.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *