Как храната влияе на настроението ви.

,

Връзката между  храна която консумираме, невротрансмитерите на нашата нервна система и регулирането на кръвната захар означава, че това как се чувстваме много зависи от това, какво ядем.

 

 

Яденето на твърде много захар може да ви направи депресирани.

Едно голямо проучване върху субекти от шест различни страни установи, че яденето на много захар и чувството на депресия са тясно свързани. Това е причинено от хронично повишен инсулин – непрекъснатият опит на тялото да изчисти постоянната атака на захар от кръвния поток може да причини сривове на настроението.

 

Наличието на достатъчно омега-3 мастни киселини изглежда подобрява настроението ни.

Включете повече ядки, риба и морски дарове (като сьомга, сардини, скумрия, раци и стриди) в диетата си, за да получите тези щастливи здравословни мазнини. (Бонус! Стридите също са чудесен източник на цинк.)

Консумирането на твърде много растителни мазнини, хидрогенирани мазнини и трансмазнини може да влоши настроението ни.

Тези омега-6 мазнини затрудняват нашето тяло да преработи омега-3 мастните киселини. Ниските нива на омега-3 са свързани със симптоми на депресия, отпуснатост и  дори изнервеност/импулсивност. (Което може да означава още по-лош избор на храна – порочен кръг.) Омега-6 могат също да увеличат възпалението, което може да повлияе на мозъка ни. Много невродегенеративни разстройства и проблеми с психичното здраве са свързани с възпаление на мозъка.

Яденето на не мазни протеини, включително пилешко, пуешко и риба, увеличава консумацията на триптофан.

Триптофанът е градивен елемент на серотонин, невротрансмитер, който ни помага да се чувстваме спокойни и щастливи.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *