Калории в захарта.

Хората консумират сладки продукти от хилядолетия, защото в процеса на еволюция сме развили предпочитания към сладкия вкус, за сметка на горчивия, който алармира рецепторите ни, че поетата храна представлява опасност за нас.

Бялата захар е съставена от два вида прости захари – глюкоза и фруктоза. В нея не се съдържат никакви мазнини или протеини.

В 100 г кристална захар се съдържат 98 г въглехидрати, които се равняват на 398 ккал. В същото количество кафява захар се съдържат 97.5 г въглехидрати и 390 ккал. Това са т.нар празни калории, които имат ниска хранителна стойност, но голямо енергийно изражение.

Навсякъде се твърди, че кафявата захар е по-здравословна. Но и двата вида захар се произвеждат промишлено, те не съществуват в този си вид в природата и не са натурален продукт. Истинската натурална и нерафинирана кафява захар се получава само и единствено от тръстика.

Дали ще използвате кафява или бяла захар е въпрос на личен избор, но е важно да знаете, че и двата вида захар покачват нивото на глюкозата в кръвта и стимулират отделянето на инсулин, което предразполага към натрупване на излишни мазнини.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *