КАНАБИСОВО И КОНОПЕНО МАСЛО

КАНАБИСОВО МАСЛО

Маслото от канабис се извлича от канабисовото растение Cannabis sativa.  За лечебните му свойства се говори повече от 3000 години. Те са описани в древноегипетски папирус Еберс от 1550 г. пр.н.е. и вероятно е използвано като лекарство в Китай още по-рано. Някои от сортовете на растението съдържат високи нива на психоактивната субстанция тетрахидроканабинол (tetrahydrocannabinol – THC), която е отговорна за характерното състояние, което идва от пушенето или употребата на листа от канабис или смола. Другият основен химически компонент на растението е канабидиолът, който няма психоактивен ефект. И двете действат върху естествените канабиноидни рецептори на организма, участващи в много процеси като памет, болка и апетит. Канабисовото растение съдържа и повече от 100 други различни канабиноидни съединения при по-ниски концентрации.

Растението има общо три големи подвида:

Cannabis sativa, Cannabis indica и Cannabis Ruderalis.

ЛЕГАЛНО ЛИ Е 

Това е сложен въпрос. Във Великобритания канабидиолът е законен. Така наречените CBD масла там се предлагат в някои магазини, но съдържанието на THC трябва да бъде под 0,2%. „THC не е психоактивно на това ниво“, коментира Дейвид Нът (David Nutt), невропсихофармаколог в Imperial College London. Но канабидиолът е незаконен в много други страни.

Очакват се промени в полза на канабидиола след скорошен преглед на Световната здравна организация. Той заключава, че канабидиолът „няма никакви ефекти, показващи някакъв потенциал за злоупотреба или зависимост“, но „е доказан като ефективно лечение на епилепсията … и може да бъде полезна терапия за редица други медицински състояния“.

Медицински ползи от THC.

Болка

Големи клинични проучвания са доказали аналгетичните свойства на продуктите от канабис. Сред възможните индикации са невропатична болка в резултат на множествена склероза, увреждане на брахиалния плексус и ХИВ инфекция, болка при ревматоиден артрит, болка при рак, главоболие, менструални болки, хронични възпаления на червата и невралгии. Комбинация с опиати е възможна.

Астма

Експерименти, разглеждащи антиастматичния ефект на THC или канабис датират от 1970 г. Ефектите на цигара канабис (2% ТНС) или орално ТНС (15 мг), съответно, приблизително съответстват на тези, получени с терапевтични дози общи бронходилаторни лекарства (салбутамол, изопреналин). Тъй като вдишване на продуктите от канабис може да дразни лигавицата, орално приложение или друга алтернативна система за приемане е за предпочитане. Много малко пациенти са развили бронхоконстрикция след вдишване на THC.

Гадене и повръщане

Лечение на странични ефекти, свързани с антинеопластична терапия е индикация за канабиноиди, които са най-добре документирани, с около 40 проучвания (ТХК, набилон, други ТНС аналози, канабис). Повечето проведени изледвания са през 1980 г. Някои скорошни изследвания са показали, че THC в ниски дози подобрява ефикасността на други лекарства против повръщане, ако се прилагат заедно. В народната медицина канабиноидите са популярни и често се използват и при други причини за гадене, включително СПИН и хепатит.

Глаукома

Друга полза от THC е неговият потенциал за облекчаване на очното налягане при пациенти с глаукома.

По същия начин, след проучвания през 1970 г. показват, че пушенето на марихуана може да намали симптомите при страдащите от глаукома. Учените се опитали (но не са успели) да разработят начин за администриране на THC в капки за очи. Идеята се оказва твърде сложна, поради факта, че ТНС не е разтворим във вода.

Някои пациенти с глаукома разчитат на медицинска марихуана и до днес, The American Glaucoma Societyподдържа позицията, че последиците от нея са с твърде кратък живот (с продължителност 3-4 часа) и  не трябва да се разглеждат като реална алтернатива за лечение.

Епилепсия

Използването при епилепсия е сред най-старите исторически показания на канабис. Опити с животни предоставят доказателства за антиепилептичните ефекти на някои канабиноиди. Антиконвулсивното действие на фенитоин и диазепам се потенцира от THC. Според няколко конкретни доклади от 20-ти век, някои епилептични пациенти продължават да използват канабис за контролиране на иначе неуправляемите припадъци.

Автоимунни заболявания и възпаление

В редица болезнени синдроми, вторични на възпалителни процеси (например язвен колит, артрит), канабис продукти могат да действат не само като аналгетици, но също така показват, противовъзпалителен потенциал. Например, някои пациенти, използващи канабис съобщават за спад в нуждата им от стероидни и нестероидни противовъзпалителни средства. Освен това има и някои съобщения за положителните ефекти на самолечение с канабис при алергични състояния. Още не е ясно дали продуктите от канабис може да имат значими ефекти върху причиняващите процеси на автоимунни заболявания.

КОНОПЕНО ОЛИО

Богато на Омега 3 и Омега 6, известно като най-съвършеното натурално и балансирано олио. Съдържа идеална пропорция 3:1 Омега 6 : Омега 3 незамeними киселини, необходими за човешкото здраве.

Съдържа поли ненаситена мастна киселина GLA, която спомага поддържането на хормоналния баланс и влияе добре на хронични кожни болести като екзема и псориазис.

Конопеното олио помага да се поддържат здрави и чувствителни мембраните на клетките и по специално на нервните клетки и въздейства върху ПМС и сходни свързани с менопаузата симптоми.

Коноп и THC

Когато става дума за коноп за хранителни, текстилни и козметични цели (известен също като „индустриален“ коноп), се използват специално култивирани кръстоски Cannabis. Предназначените за ежедневна употреба сортове са селектирани така, че да не съдържат от психоактивното вещество THC (на което дължи ефекта си марихуаната).

Конопените семена и конопеното олио/масло не съдържат THC по две причини:

– Добиват се от индустриален коноп, който не съдържа ТHC
– Веществото THC се локализира в листата, а не в семките/семената и извличаното от тях масло.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *