Конски/Див Кестен

Конските кестени са род широколистни дървета и храсти, виреещи в умерената част на Северното полукълбо. 7–10 вида виреят в Северна Америка, 13–15 — в Евразия.

Той е билката, която  е незаменима при лечение на хемороиди, разширени вени (варици), тромбофлебит, атеросклероза и др.Използва се при храносмилателни нарушения, дизентерия, бронхит, магарешка кашлица, маточни кръвотечния, подагра, ревматизъм, ишиас.

Съдържание.

Кората съдържа кумариновия глюкозид ескулин — 6-гликозидо-7-оксикумарин (в кората на младите клонки на нашето растение до 3,5%), неговите разпадни хидролизни продукти, глюкозида фраксин, тритерпеновия сапонин есцин, дъбилни и смолисти вещества и др. Семената (кестените) съдържат сапонина есцин, тлъсто масло (с главна съставка олеин), катехинови танини, до 60% нишесте, до 9% захари, до 10% белтъчни вещества, флавони, фитостерин, пуринови деривати (аденин, аденозин), витамини.

Употреба.

Дивия кестен е сред най-почитаните от знахари лекарствени средства. Растението е добре познато у нас от векове, а благотворните ползи, които то оказва при редица състояния, са потвърдени не само от народните лечители, но и от учените.

За лекарствени цели се употребяват семената, плодовете, листата и кората на младите стебла. Кората се събира през първите пролетни месеци, когато във фиданките протича сокодвижение. Семената пък се прибират през есента.

При бронхит, кашлица и подагра. Приема се отвара от семена на див кестен. За целта една кафена лъжичка счукани семенца се накисват в половин литър вряла вода.

Пресни листа се използва за направата на компреси за заздравяване на язви и разширени вени. Листата се смачкват и с тях се налагат проблемните зони.

При шипове можете да приготвите домашен мехлем от див кестен. Той се прави, като 6 кестена се настържат и смачкат, така че да се получи каша. Тя се залива с малко камфоров спирт. С него се маже шипа и се приспива така една вечер. Процедурата се повтаря, докато настъпи облекчение.

Сместа се оставя да престои така два часа, след което се филтрира. От нея се приема по 100 милилитра по три пъти на ден след ядене.

Със същите цели може да се направи и запарка от листата и корите на растението. Една супена лъжица нарязани листа се смесва с една чаена лъжица кори. Сместа се вари десетина минути в триста милилитра вода. Охлажда се и се филтрира. От отварата се приема по една винена чаша три пъти дневно.

При ишиас и ревматизъм се прилага смес от диви кестени и ракия. Смачканите плодове се заливат със спиртната течност в съотношение 2:10. Субстанцията трябва да престои няколко дни в стъклен съд. После с нея се намазва болното място.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *