КОТИДЖ ЧИЙЗ

Котидж сиренето или изварата става все по-популярен продукт. И има причина. Това е идеалната закуска и добавка към сладки и солени ястия, има малко калории, много протеини и нисък процент мазнини. Може да го хапвате на закуска, с обяда или късно вечер, когато ви се похапва нещо.

1. Пълна е с протеин

Има причина изварата да е предпочитан продукт във фитнес индустрията.  Една чаша с 2% масленост съдържа 26 грама висококачествен протеин и само 194 калории. И това не е просто някакъв протеин – това е бавно усвояващ казеин протеин, който е отлично изгражда мускулите. След фитнес в комбинация с яйце имате перфектна закуска.

2. Подпомага здравето на костите

Тъй като това е млечен продукт, може да се досетите, че изварата е добър източник на калций, поддържащ костите. В една чаша има 21% от препоръчвания дневен прием. Тя също така е добър източник на фосфор и е пълна с протеини – два компонента, които са от ключово значение за силните кости.

3. Може да помогне за баланса на кръвната захар

Освен че е добър за костите, изследванията установиха, че калцият може да помогне на тялото ни да подобри глюкозния метаболизъм, което на свой ред е превенция срещу диабет тип 2. Едно проучване дори установи, че комбинираният прием на 1200 милиграма калций заедно с 800 IU витамин D е свързан с 33% по-нисък риск от диабет тип 2.

4. Помага за издръжливостта и тонуса

Ако тренирате или се опитвате да се отървете от няколко килограма, яденето на извара може да улесни пътя към целта ви. В допълнение бавното усвояване на казеиновите протеини в изварата помагат да останете сити по-дълго време. Изследванията също така свързват диетичния калций с ускореното отслабване и загуба на мазнини, особено по отношение на упоритите коремни мазнини.

5. Помага за облекчаване на мускулните крампи

Имате крампи след тренировка за крака? Яжте извара. Тя съдържа комбинация от хранителни вещества (калций, магнезий, калий и натрий), които работят заедно, за да помогнат за облекчаване на болезнените мускулни схващания.

6. Може да помогне за сърцето ви

Вече споменахме, че изварата е с високо съдържание на калций, което е свързано с по-малък риск от високо кръвно налягане и сърдечни заболявания. Но той също е добър източник на селен (минерал, който действа като антиоксидант). Някои изследвания показват, че селенът може да играе роля за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. Здравословен избор е да изберете обезсолена извара или с ниско съдържание на натрий.

7. Увеличава енергията

Разбира се, можете да разчитате на кофеина за ежедневното ви събуждане, но хранителните вещества в изварата може да даде онази енергията, от която се нуждаете. Тя съдържа витамин В12, който, подобно на други витамини от вида B, помага на тялото ви да преработи напълно енергията от храната.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *