Коя йога постелка да изберем?

В тази статия ще ви предложим 5 фактора ,който е добре да имате в предвид при избора на Йога постелка.

1. Дебелина

Защо е важна? Дебелината на вашата йога постелка има много общо с това колко удобна ще е тя за вас — ако е твърде тънка, ще ви убива на коленете при някои коленни пози, например Полумесец. Ако е твърде дебела, например 6 мм, по-трудно ще усещате контакт с пода и ще се чувствате по-нестабилни при асана Дърво например.

Възможности: Стандартната йога постелка е с дебелина 3-4 мм, а тази с най-голяма дебелина е 6,5 мм. Съществуват и постелки, тънки като вафлена кора, наречени „за пътуване“, които са около 2 мм. Те се сгъват лесно и не тежат много, като се пренасят лесно в куфар.

Насоки при покупка: Преценете с какво място за съхранение разполагате, доколко е важно дали се пренася лесно, както и съотношението комфорт-контакт с пода за чувствителните части на тялото – колене, глезени, теме. Ако имате малко място за съхранение, ходите пеша на дълго разстояние до йога студиото и имате нужда от тънка подложка при асаните, вариант за вас е дебелината от 3 мм.
Ако не ви пречи да носите и съхранявате по-тежка постелка, за да си осигурите повече омекотяване, помислете за премиум йога постелка с дебелина 4,5-6 мм.
Ако е задължително за вас да можете да сгънете своята йога постелка в куфар или сак, се снабдете със сгъваема постелка с дебелина 2 мм.

Купете сега:
Йога постелка с допълнителна дебелина – 6мм – Yoga mat Ganges, Yoga mat Lotus Pro, Yoga Mat Ashtanga
Стандартна йога постелка – 4мм и 4.5мм – Yoga Mat Asana, Yoga Mat Rishikesh, Yoga mat Jute Pro, Yoga mat Eco Pro, Yoga Mat Samurai Ultra
Тънка йога постелка – 3мм, 2мм – Yoga Mat Kailash, Yoga mat Yatra, Eco Pro Travel Mat, Samurai Light Yoga Mat

2. Материал

Защо материалът е важен? Той определя текстурата, прилепването, екологичността, мекотата и издържливостта й.

Варианти: Повечето стандартни йога постелки са направени от PVC, наричан още винил. По-новите, по-екологични варианти включват натурална и рециклирана гума, юта, термопластичен еластомер-TPE, органичен памук или натурален памук (което означава, че текстилът не е третиран със синтетични добавки по време на производството).

Насоки при покупка: Ако сте алергични към латекс, избягвайте купуването на йога постелки от натурална гума. Ако предпочитате да се придържате към проверената прилепваща постелка, изберете йога постелка от PVC, която издържа на натоварване много години. Мекотата и шок-абсорбинг ефекта варират според различните варианти на материалите, но като цяло PVC и TPE дават най-добра мекота, а ютата най-ограничена.

Освен тези основни насоки, прочетете още и за текстурата, прилепването и екологичността, които също могат да ви дадат насока при избора на най-добрата за вас йога постелка.

Видове постелки според материала:
От PVC
От натурална гума
От TPE
От юта
От натурален памук

3. Текстура

Защо текстурата е важна? Тя определя какво сцепление ще имате. Както прилепването, така и текстурата влияят дали и колко ще се приплъзвате при асаните. Текстурата осигурява физическа бариера пред хлъзгането, докато сцеплението се постига при натиска. И тъй като текстурата влияе на сетивата, тя се превръща във важен компонент на чувството за комфорт като цяло.

Ако сте от чувствителните хора, като от приказката „Принцесата и граховото зърно“, всяка твърде грапава текстура ще ви притеснява по време на лежащите пози, например Шавасана.

Текстурата може да бъде направена според вкуса на дизайнера или да се определя от самия материал – ютата притежава естествена груба повърхност на влакното, докато PVC, въпреки леката структурираност на повърхността, се усеща по-гладка на допир.

Варианти: Предлагат се текстури на йога постелките за всеки вкус – от почти напълно гладки до значително по-груби повърхности.

Основни насоки при пазаруване: Ако търсите постелка за йога, която не се хлъзга, и искате да избегнете PVC (най-разпространените прилепващи постелки), потърсете от натурална гума, юта или памук, които имат леко грапава, набраздена повърхност. Допълнително набраздената повърхност осигурява отличен захват при асаните, независимо колко потни са ръцете ви или колко натоварена е практиката ви.

Ако гладкостта е от най-голяма важност за вас, PVC постелката за йога е вашият най-добър избор. Но ако държите едновременно на доброто сцепление и имате интерес към по-новите, екологични варианти, направете тест на няколко постелки, преди да изберете. Някои екологични постелки може да ви изненадат колко добро сцепление осигуряват, въпреки че не притежават при допир усещането за прилепване.

4. Сцепление/Прилепване

Защо това е важно? Една добре прилепваща постелка предотвратява хлъзгането по протежение на цялото помещение и ви помага да сте стабилни при прехода от една асана към друга, както и когато задържате позата за няколко секунди.

Варианти: PVC и тези с натурална гума са постелките за йога с най-висока степен на сцепление както към пода, така и към дланите и стъпалата.

Основни насоки при пазаруване: Ако се нуждаете от подкрепа при задържането на позите, но не ви харесват грубите повърхности, може да заложите на PVC постелка. Само помнете, че тези йога постелки прилепват най-добре, когато са чисти. Ако забележите, че дланите ви се хлъзгат, почистете я и тя ще прилепва по-добре.

5. Екологичност

Защо това е важно? Като практикуващи йога, ние се стараем да спазваме правилото ахимса – ненасилие. Това ни насочва да помислим за вредите, които нанасяме, когато ползваме материали, които потенциално може да причиняват замърсяване по време на производството на йога постелките, като и когато излязат от употреба.

Възможности: Екологичните йога постелки обикновено са направени от натурална или рециклирана гума, както и от термопластичен еластомер. Такива са и съдържащите юта или памук.

Основни насоки при закупуване: Когато екологичността е важна за вас, избягвайте закупуването на йога постелки от PVC, които се рециклират трудно. Постелките от натурална гума, юта и памук се рециклират по-лесно. Изберете си постелка, която е екологична, с необходимата за вас дебелина и притежава набраздена геометрична текстура, предотвратяваща хлъзгането.

Тук може да видите нашето предложение:

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *