КЪРИ

,

Какво е къри?

Кърито е смес от 5, 7, 13, а може и от повече подправки. Те са смлени.

На кои ястия подхожда къри?

Сигурно понякога сте се чудили на какво точно подхожда къри и дали ще върви на вашето ястие. Обикновено с къри се ароматизират сосове, ориз, различни заливки. За това има люто, сладко, мадраско къри. Разликата е в съставките и съотношението.

Аз лично предпочитам по-люто къри и наскоро приготвих пикантна супа с царевица. Слагам го също понякога като приготвям риба, червена леща, индийска кухня.

Последното къри, на което попаднах има изключителна хармония между съставките и комбинацията от смесените подправки в него ми допада изключително много. То е на австрийската марка Sonnentor и е био продукт. В състава му влизат куркума, кориандър, кимион, жълта точица на зърна, сминдух, сладък пипер, фенхел, босилек, джинджифил, розмарин, морска сол, див риган, мащерка, чесън, салвия. Реално можете да си го приготвите вкъщи, но едва ли е толкова прости да намерите всички подправки до една, а и според мен тайната е в пропорциите им. За това аз ви препоръчвам горещо да си купите готово люто къри на Sonnentor. Хубавото е, че производителите са се погрижили кърито да не загуби от качествата си след като се отвори и в кутията му има елемент, с който може да бъде затворено пакетчето. Прекрасно решение, ако нямате стъклен буркан за всяка подправка!

Кърито е характерно за индийската кухня, а някои смятат, че е британска подправка. С къри се овкусяват ястия в Китай, Тайланд, Мексико. Традицията в Япония изисква да се консумира къри 125 пъти годишно. Основно се прибавя към ориз. В зависимост от това дали ще се готви месо, пиле,риба или зеленчуци се прави съответната смес, която да е букет от аромати, без да доминира някоя от тях.

Какво къри да купим?

Когато купувате къри, то трябва да е е жълто на цвят с керемиден отенък, да не е на гранули. Съхранява се в тъмни стъклени буркани до четири месеца.

Защо да консумираме повече къри

Честата употреба на къри намалява риска от деменция, Алцхаймер, цироза на черния дроб, предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Смята се, че действа като антибиотик. Спомага за усвояване на храната и пречиства от токсините. Не съдържа холестерол и предпазва от напълняване. Укрепва имунната система. Консумацията на къри загрява организма, което води до производство на по голям брой ендорфини – хормонът на щастието.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *