КЪРИ

Смес от подправки, произлизаща от южноазиатската кухня.

Най-често използваните подправки за къри са :

куркума, кориандър, кимион, червен пипер и сминдух.

В зависимост от рецептата може да се добавят и джинджифил, черен пипер, канела, кардамон, резене, индийско орехче, карамфил и др.

Самата куркума има много приятен аромат, но не толкова приятен вкус, затова се подобрява с други подправки.

На кои ястия подхожда къри?

Сигурно понякога сте се чудили на какво точно подхожда къри и дали ще върви на вашето ястие. Обикновено с къри се ароматизират сосове, ориз, различни заливки. За това има люто, сладко, мадраско къри. Разликата е в съставките и съотношението.

Кърито е характерно за индийската кухня, а някои смятат, че е британска подправка. С къри се овкусяват ястия в Китай, Тайланд, Мексико. Традицията в Япония изисква да се консумира къри 125 пъти годишно.

Основно се прибавя към ориз. В зависимост от това дали ще се готви месо, пиле,риба или зеленчуци се прави съответната смес, която да е букет от аромати, без да доминира някоя от тях.

Какво къри да купим?

Когато купувате къри, то трябва да е е жълто на цвят с керемиден отенък, да не е на гранули. Съхранява се в тъмни стъклени буркани до четири месеца.

Защо да консумираме повече къри

Честата употреба на къри намалява риска от деменция, Алцхаймер, цироза на черния дроб, предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Смята се, че действа като антибиотик. Спомага за усвояване на храната и пречиства от токсините. Не съдържа холестерол и предпазва от напълняване. Укрепва имунната система. Консумацията на къри загрява организма, което води до производство на по голям брой ендорфини – хормонът на щастието.

Xpaнитeлнa cтoйнocт нa ĸъpитo

Ocнoвнитe xpaнитeлни вeщecтвa, ĸoитo ce нaмиpaт в лиcтaтa oт  ĸъpи , ca въглexидpaтитe,  фибpи, ĸaлций, фocфop, жeлязo, мaгнeзий, мeд и минepaли. Cъщo тaĸa cъдъpжa paзлични витaмини, ĸaтo ниĸoтинoвa ĸиceлинa и витaмин C, витaмин A, витaмин B, витaмин E, aнтиoĸcидaнти, pacтитeлни cтepoли, aминoĸиceлини, глиĸoзиди и флaвoнoиди. Cъщo тaĸa, в лиcтaтa нa ĸъpи ce oтĸpивaт пoчти нyлeвa мaзнинa (0,1 g нa 100 g).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *