ЛЕЩА

Лещата (Lens culinaris) е вид едногодишно растение от семейство Бобови (Fabaceae). Тя се отглежда за семената ѝ, които се използват за храна.

Лещата е едногодишно растение, чиито семена растат в шушулки. Зрънцата обикновено са с кръгла, овална или сърцевидна форма. На височина растението израства до 20 — 40 см, но с повече грижи може да достигне и до 70 см.

Идва от Централна Азия Археологически данни сочат, че лещата е присъствала в менюто ни още преди около 9 500 до 13 000 години. Зрънца леща са намирани в гробниците на древните египтяни през 2400 г. пр. Хр. Лещата може да има най-разнообразни цветове — кафяво, жълто, червено и черно. Френската леща е известна с деликатния си вкус.

Лещата е с ниско съдържание на мазнини, с високо съдържание на протеини, фолиева киселина, фосфор, фибри и желязо. Лещата е много полезна за здравето на сърцето, тъй като съдържащите се в нея фибри намаляват риска от появата на редица сърдечно–съдови заболявания. Лещата е богата на витамин В9, който е много ценен по време на бременност, тъй като предпазва плода от увреждания на невралната тръба. Лещата се използва по целия свят и е особено популярна в страните от Близкия изток, Балканите, Франция и Индия.

Лещата напоследък сякаш е пренебрегвана.

Тя също може спокойно да се нарече суперхрана заради многобройните си ползи за здравето, които са солидна причина да консумираме леща по-често.

Може да бъде приготвена по всевъзможни начини.

В Близкия изток традиционно тя се приготвя с лук и чесън, а във Франция често се сервира с печено месо.

Лещата е лесна за готвене и не се нуждае от предварително накисване като боба. В град Пулман, щата Вашингтон дори има ежегоден фестивал на лещата. Разтворимите фибри в лещата помагат да се запази нивото на холестерола и да се контролират нивата на кръвната захар. В Юдаизма, лещата се смята за храна на опечалените, тъй като кръглата форма символизира цикъла на живота. Лещата е известна като „месото на бедния човек“.

Намалява холестерола.

Лещата помага за редуциране на лошия холестерол в кръвта, тъй като съдържа голямо количество разтворими фибри в състава си. Те имат свойството да предпазват сърдечносъдовата система от инциденти като поддържат артериите чисти от плаки.

 Подобрява цялостно сърдечносъдовото здраве.

Намаляването на плаките по съдовете е водещ фактор в превенцията на сърдечносъдови заболявания. Лещата е и прекрасен източник на магнезий и фолиева киселина, които допринасят за доброто здраве на сърдечния мускул.
Магнезият подобрява кръвообращението и съкращаването на мускулните влакна, обогатява с кислород и хранителни вещества. Фолиевата киселина пък понижава хомоцистеина – сериозен рисков фактор за сърдечни заболявания.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *