ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА БЕЛИЯ БЪЗ 🍃

 

1️⃣ Белият бъз е много близко на външен вид растение до черния бъз и често двата вида биват бъркани.

2️⃣ Белият бъз – Sambucus ebulus произлиза от южна и централна Европа и югозападна Азия.

3️⃣ Най-голям интерес буди цветът на белия бъз, който цъфти през май и юни, ухае много приятно и носи много ползи за здравето.

4️⃣ Белият бъз и екстрактите от цвета му са все по-популярно средство не само в природната, но и в класическата медицина у нас и по света.

5️⃣ Растението достига височина до 1-2 м и има право, неразклонено стъбло. Също както черния бъз, дава тъмно лилави, почти черни плодове.

6️⃣ На английски език растението се нарича “dane’s wort”, “dane’s blood”, “dwarf elder” и т.н. Тези наименования идват от далечното минало на Великобритания, когато викингите, които англо-саксонците тогава наричали “the danes”, започнали да завладяват Великобритания.

7️⃣ Хората вярвали, че белият бъз израствал само там, където се е проливала кръвта на викингите-нашественици. Друга причина за асоциацията на растението с кръвта е фактът, че през есента стъблото му става червено.

8️⃣ В етномедицината белият бъз се е използвал за всякакви възпалителни заболявания – ревматизъм, грип, треска, инфекции и други. Листата и корените пък били препоръчвани при ужилване от пчели и коприва.

9️⃣ Растението имало и друга употреба – от плодовете се добивала синя боя, а сокът от корена се използвал за боядисване на косите. За листата пък се смятало, че отблъсквали мишки и къртици.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *