Любопитни факти за пчелите

Пчелите са много важни за природата. Известни са със своята роля за опрашването на растенията, а при най-известния вид – медоносната пчела, и със създаването на мед и восък. Но знаете ли, че…

1. Медоносната пчела е единственото насекомо, което произвежда храна, с която се хранят и хората. В една лъжица мед се съдържат повече от 70 важни за човешкия организъм вещества. Той съдържа седемнадесет пъти повече витамин В2, отколкото прасковите. Шестнадесет пъти повече, отколкото гроздовият сок, пет пъти повече, отколкото сокът в пресните ябълки. Микробите нямат шанс за оцеляване поради голямото съдържание на калий в меда.

2. Всички работни пчели са женски.

3. Мъжките пчели се наричат „търтеи“ и нямат жила. Тяхното единствено предназначение е да се чифтосат с пчела майка извън кошера. След това обаче умират, защото гениталиите им се откъсват и остават в женската.

4. За целия си живот една средна пчела-работничка прави приблизително 1.5 супени лъжици мед.

5. За един полет пчелата донася не повече от 0,02 грама мед. За да направят 1 кг мед, пчелите трябва да съберат 3 кг нектар и да го обработят.

6. Процесът на събиране на прашец – чрез влакънцата по тялото и главата на пчелата, се осъществява с помощта на електрическо поле. Полето на пчелата е положително, а на прашеца – отрицателно. Когато пчелата лети достатъчно близо до цветовете на растенията, прашецът е привлечен от тялото й и полепва по него. След това зарядът на цветята става отрицателен и пчелите го възприемат като безполезен, което им  пести време.

7. Пчeлитe имaт двa cтoмaxa. Eдиният e тoзи, ĸoйтo изпoлзвaт ĸaтo „ĸoшничĸa“, зa дa пpeнacят и oбpaбoтвaт нeĸтapa (нapичa ce мeднa гyшĸa), a дpyгият e тoзи, ĸoйтo изпoлзвaт зa xpaнocмилaнe. B мeднaтa cи гyшĸa мoгaт дa cъxpaнявaт oĸoлo 70 мг нeĸтap и ĸoгaтo тя e пълнa, cъдъpжaниeтo ѝ e c тeглo пoчти ĸoлĸoтo нa caмaтa пчeлa.

8. Продължителността на живота на една пчела-работничка през активния им сезон е между 3 и 6 седмици като те буквално работят до смърт. Оттук идва и изразът „работлив като пчеличка”.

9. Пчелите никога не спят.

10. Пчелите комуникират една с друга посредством своеобразни движения, наподобяващи танц.

11. Много растения разчитат единствено на насекоми като пчелите, за да бъдат опрашени. Те отделят нектар за благодарност.

12. Пчелите са преживели на Земята повече от 150 000 000 години.

Пазете пчелите!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *