МАГНЕЗИЙ

Как магнезият помага на нашите органи да функционират по-добре?

Мислете за магнезия като за минералът на релаксацията. Всичко, което е опънато, раздразнено, стържещо и сковано – било то в тялото или настроението ви, това е признак на магнезиев дефицит. Този толкова важен минерал всъщност е отговорен за над 300 ензимни реакции и се среща във всичките ви тъкани – но предимно в костите, мускулите и мозъка. Трябва да заредите клетките си с енергия, за да се справят с различните химични реакции, да стабилизирате мембраните и да накарате мускулите да се отпуснат.

Кога за последно ядохте големи дози водорасли, ядки, зеленолистни или боб?

Ето защо списъкът със симптомите, свързани с недостиг на магнезий е толкова дълъг. Всъщност има над 3500 медицински референции за недостиг на магнезий.

Въпреки това, този минерал се пренебрегва, тъй като не е лекарство. Макар, че в много от случаите е по-силен от лекарствата. Ето защо го използваме в болниците при животозастрашаващи ситуации, като гърчове и сърдечна недостатъчност.

Ако имате някои от следните симптоми, това говори за магнезиев дефицит: мускулни спазми или потрепвания, безсъние, раздразнителност, чувствителност към силния шум, безпокойство, аутизъм, нарушение на дефицита на вниманието, сърцебиене, ангина, запек, анални спазми, главоболие, мигрена,  фибромиалгия, хронична умора, астма, бебречни камъни, диабет, наднормено тегло, остеопороза, високо кръвно, предменструален синдром, менструални спазми, възпаление на пикочния мехур, синдром на раздразнените черва, киселинен рефлукс, проблеми с преглъщането…

Магнезиевият дефицит е свързан с възпалителните процеси в организма и завишените нива на CRP. В нашето общество недостигът на магнезий е огромен проблем. Според консервативните стандарти за измерване (кръв или серум, ниво на магнезий) 65% от хората, приети в интензивното отделение и около 15% от цялото население, имат магнезиев дефицит. Това сериозно подценява проблема, защото нивото на магнезий в серума е най-лесния начин за откриване на спад в общото ви магнезиево ниво. Така че степента на магнезиев дефицит може да бъде дори по-висока.

Причината за това е проста: Много от нас следват начин хранене, който не съдържа магнезий – силно преработена, рафинирана храна, която се състои предимно от бяло брашно, месо и млечни продукти (всички те не съдържат магнезий). Освен това, съвременния ни начин на живот до голяма степен благоприятства да загубим и малкото количество магнезий, което приемаме с храната. Алкохол, сол, кафе, фосфорната киселина в кокаколата, обилно потене, продължителен и интензивен стрес, хронична диария, обилна менструация, диуретици, антибиотици и др. лекарства, чревни паразити – дълъг списък на неща, които драстично отнемат магнезия ни…

Нещата се усложняват допълнително от факта, че малкото количество магнезий не винаги има подходяща среда, за да бъде усвоен. За правилното му абсорбиране ни е необходимо голямо количество магнезий плюс достатъчно витамин В6, витамин D и селен.

Спрете да източвате магнезия от тялото си! Яжте храни, богати на магнезий! Вземайте допълнително магнезий като хранителна добавка!…

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *