МАНОВ МЕД

,

Лечебните свойства на невероятния манов мед са познати от древни времена.

Това творение на природата е незаменим лечебен еликсир, който намира приложение при лечението на куп здравословни проблеми от грип до бъбречни и чернодробни заболявания. Уникалните лечебни свойства и по-висока хранителна стойност на мановия мед го отличават от останалите видове мед.

Комплексът от биологично активни вещества – минерали, незаменими аминокиселини и витамини обуславя неговия силен антибактериален ефект и способността му да укрепва имунната система. Положителното му въздействие при лечение на настинки и грип се дължи на свойството на този мед да стимулира потенето. Известни са неговите отхрачващи и слабителни качества.

При гастрит и язва с по-лека проява на симптоматиката, мановият мед притежава лечебна сила. Лекарите го препоръчват още при бъбречни и жлъчни заболявания.

Признат е като естествено средство за лечение на паротит и морбили. Приложим е при лечението на кожни проблеми като екзими, рани, изгаряния. Положително влияе и при проблеми със съня. Лъжичка от чудотворния манов мед помага да се отпуснете и съответно да заспите по-бързо.

При стрес и синдром на хронична умора този еликсир също е невероятен. Бързият лечебен ефект от приема на манов мед е обусловен от способността на полезните съставки в него да достигнат до всяка клетка в тялото.

Но как точно се прави манов мед и с какво е по-различен от всички останали видове?

Пчелите събират нектарния мед от личинките на растенията, а мановия мед – от маната по листата на дъба и липата. Тази мана се получава с помощта на насекоми, които пробиват листата на растенията. Насекомите се хранят с една част от сладкия сок, които изтича, а останалата част се отделя върху листата във вид на лепкава течност. Когато около пчелите няма нектарни растения, те събират маната и я превръщат в манов мед.

Цвят

Мановият мед има тъмнозелен, кафяв до черен цвят. В сравнение с нектарния мед, мановият почти не се захаросва.

Истинският мед се разпознава и чрез обръщане на буркана с капачката надолу. Ако се образува голяма капка в дъното на буркана (от мястото където медът се стича от дъното към капачката), това означава, че медът е качествен.

Отличителен белег на мановия мед е високото процентно съдържание на аминокиселини – аргинини, цистини, глицини, хистидини, лизини, метионини, както и аспарагинова киселина и глутаминова киселина.

Вкус

По отношение на вкусовите качества за коментирания манов мед е установено, че по този показател почти няма отклонения от нектарния. Тръпчивият и леко горчив вкус също е типичен за мановия мед.

Наличието на манов мед в килийки лесно се установява – питата се насочва към слънчевата светлина. Ясно се открояват по-тъмното и по-светлото съдържание в питата. По-светлият пълнеж представлява нектарния мед, а по-тъмния – мановия мед.

По-голямата хигроскопичност на този вид пчелен продукт е другият белег, отличаващ го от нектарния мед. Високата хигроскопичност обуславя бързото поглъщане на влага от околната среда и бързото прокисване на меда.

Поради високото минерално съдържания пчелният продукт от мана има не само по-висока хранителна стойност, но и по-висока цена от нектарния мед.

Що е мана от дъб?

Най-големи количества мана се отделят от широколистния растителен вид дъб. Тя представлява светла и прозрачна течност, която в течение на времето придобива тъмен цвят, достигащ до черно. Наситеността на цвета зависи от микрофлората в маната и периода на събирането й.

За маната от дъб е известно, че съдържа в изобилие полезни вещества и е най-ценен по отношение на лечебните си свойства медът, произведен от нея.

Диетолозите определят диетата с мед като най-полезна и балансирана – отслабвате без да лишавате организма си от всички полезни вещества – мед, калций, желязо, фосфор, манган, витамини, антиоксиданти и аминокиселини.

Медът активизира производството на хормон, който насърчава топенето на складираните мазнини. Тези диети е възможно да бъдат изпълнявани с всякакъв вид мед, но е препоръчително използването на манов мед като най-пълноценен пчелен продукт.

Час преди закуска и два преди лягане (общо два приема за деня), приемайте специална напитка: мед (пълна голяма лъжица), разреден в сто грама вода на стайна температура, след това добавете сок, изцеден от половин лимон.

За добиване на манов мед е необходимо наличието на силно опаразитени с листни въшки широколистни видове, които се хранят с маната по листата им. Мястото, където те правят пробив за маната, дълго след това отделя ценната течност. Паразитите връщат обратно по листата приетия еликсир, като преди това го обогатяват с ензими. Пчелите събират обогатената с ензими мана, обработват я и с нея произвеждат лековития мед.

 

Количеството манов мед, препоръчано за дневна доза, е петнадесет-двадесет грама.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *