МЕД ОТ КОРИАНДЪР

, ,

Този сорт мед е особено ценен заради високото съдържание на желязо и манган., Неговият цвят, аромат и вкус привличат много ценители, за да се насладят на полезен и вкусен продукт.

Специфични вкус и цвят.

Кехлибарено или светло кафяво цветът на кориандния мед се дължи на високото съдържание на манган и желязо, Непосредствено след изпомпването тя е прозрачна.

Поради наличието на етерични масла в състава си, медът има богат, остър, пикантен аромат. Вкусът е специфичен, сладък с вкус на карамел.

Състав на меда

Тъмният цвят на меда от кориандър показва наличието на голям брой микроелементи.

Глюкоза в състава на този сорт много. Това обяснява неговата бърза кристализация. Високото съдържание на фруктоза му позволява да се яде при пациенти с диабет. Но това трябва да се прави с умереност, контраиндикациите са изброени по-долу. Трябва да се използват и други сортове с голямо количество фруктоза.

Кориандърът съдържа над триста минерали и микроелементи.

Основните следните микроелементи и минерални соли:

 • манган;
 • желязо;
 • никел;
 • хром;
 • мед;
 • флуорид;
 • цинк;
 • натрий;
 • фосфор;
 • калций;
 • йод;
Особено внимание трябва да се обърне на мангана и желязото.Има повече от тези елементи в състава, отколкото в който и да е друг сорт, което му позволява да бъде допълнителен при лечението на анемията.

В този мед има много незаменими аминокиселини. Аскорбинова киселина е част (витамин С), витамини от група В, витамин К и Е, други.

Медът е много питателна. 100 g от продукта съдържат около 310 килокалории.

Ползни свойства

Използва се при различни заболявания и здравословни проблеми, например: на стомашно-чревния тракт, полезен е при бронхиална астма и хронични бронхити, тахикардия, метеоризъм.

Медът от кориандър притежава холеритичен ефект, увеличава секрецията, подобрява храносмилането; полезен е при загуба на апетит, забавя сърдечния ритъм, повишава потентността (затова се нарича „мъжки мед“).

Кориандърът мед се приема като болкоуспокояващо, антиспазматично и антисептично средство. Този сорт осигурява отхрачващо действие и лекува рани,активира умствената дейност и бързо тонизира тялото.

Съставът на този сорт ви позволява успешно да се справите със злонамерени микроби, подобрявайки имунитета на организма.Възрастните трябва само да ядат две супени лъжици от тази деликатеност на ден – на празен стомах сутрин и вечер.

Медът от кориандър също се използван в козметиката като добавка в кремове и маски за лице. Кожата става мека и копринена а акнето изчезва.

Условия за съхранение

Кориандърът мед не става твърд дори след кристализация. Лесно се нарязва с нож или се изсипва с лъжица.

Оптимална температура на съхранение – от 4 до 18 градуса по Целзий с относителна влажност 60%. Ако тази цифра се увеличи, медът в открито състояние абсорбира влагата.

Не се препоръчва съхраняването на мед при температури над 35 градуса по Целзий и под същата температура, но със знак минус. В противен случай може да загубите много полезни свойства.

За дългосрочно съхранение по-добре е да използвате стъклени контейнери и в никакъв случай – метал. Ние избягваме дългия си престой под слънцето.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *