Мед от малини

,

Малината – едно от най-медоносните растения.

Един цвят от малина отделя за 24 часа средно 25 мг нектар с концентрация на захар от 30 до 60%, а понякога и повече от 70%. Малината е едно от най-медоносните растения. За сравнение един цвят от къпина отделя само 4 мг нектар със съдържание на захар 49%. Освен за нектар пчелите „посещават“ тези два растителни вида и за събиране на цветен прашец.

Малиновите храсти достигат до два метра височина, корените са плитко разположени и от тях израстват множество прави стебла. По тях растат тъмночервени шипове, чиято цел е да пазят плодовете от дивите животни.

 По време на цъфтежа малиновите стебла се покриват с малки бели цветчета, които отделят много нектар, предпочитан от пчелите.

Мед от малини е със светложълт цвят. Сладък, хранителен и е един от най-приятните на вкус.

Този мед се среща изключително рядко, а е полезен при женски заболявания и за деца с чернодробни проблеми

Балансираният му състав е близък до този на човешката кръв, като при редовна употреба на продукта се подобрява качеството на последната. Разнообразието на микроелементи в кръвта е огромно. Сред тях са: калций, йод, сребро, мед, цинк, силиций, желязо. Те хранят клетките, участват в обменните процеси.
Освен основните компоненти, медът съдържа и специфични хормони, пчелен восък, прополис, етерични масла.


Характеризира със силно изразени противовъзпалителни, бактерицидни, регенериращи и хемостатични свойства. Затова отлично се справя с гнойни рани, порязвания, заболявания на устната кухина и лигавиците.

Продуктът е незаменим източник на лесно усвоимите въглехидрати фруктоза и глюкоза. Натуралните монозахариди в организма не изискват обработка, абсорбират се в кръвта и бързо достигат до всички органи и клетки на тялото.
Глюкозата е добра храна за сърцето, черния дроб и главния мозък.
Медът е изключително полезен за консумация от деца с чернодробни проблеми. Той пречиства организма на клетъчно ниво, извежда токсините, тежките метали и се бори с радиацията. Препоръчва се на хора, живеещи в райони с неблагоприятни климатични условия.


Ежедневната консумация на продукта помага в лечението на стрес, депресивни състояния, неврози, безсъние.


Изключително ценен е за организма, тъй като събираният от цветовете на горските или градинските малини прашец, превърнат в приятната сладост, запазва много от полезните свойства на пресните плодове.

Малиновият мед е хранителен, което се обяснява с наличието на глюкоза в състава му.

Медът от малини:


Помага в борбата с изтощението. Редовната му консумация възвръща изгубената енергия, без значение дали става въпрос за хронична умора, следствие от прекомерни физически натоварвания или тежка умствена дейност.
Мекото въздействие на продукта върху нервните окончания допринася за седативен ефект при неврози.
Полезен е при женски заболявания. Използва се при лечението на язва на шийката на матката, кисти на яйчниците, стоматити и други възпаления на лигавиците.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *