МЕНДИАНИ

 

КАКВО Е ТОВА?

Мендиантите са френски сладкарски изделия. Исторически погледнато, мендантите имат четири традиционни топинга, всеки от които представлява четирите римокатолически монашески ордена в Средновековието: бадеми (бели) за доминиканците, стафиди (сиви) за францисканците, лешници (кафяви) за кармелитите и сушени смокини (лилави) за августинците.

Съвременните мендиани могат да бъдат поръсени с произволен брой вкусни (и красиви!) съставки и в безброй комбинации. Помислете за шам-фъстъци, орехи, семена от чиа, хрупкав ориз, тофи чипс, пчелен прашец, люспеста морска сол, натрошени зърна кафе, какаови зърна, розови листенца, кокосови стърготини, сушени боровинки, захаросани джинджифил, годжи бери , портокалова кора … възможностите са безкрайни! Препоръчвам ви да ограничите добавките до не повече от четири на мендант за да не изглеждат претрупани.

ДОБРЕ, А КАК СЕ ПРИГОТВЯТ ТЕ?

  1. Започнете с избора на наистина добър горчив шоколад. Тъй като в тях има само една основна съставка (шоколада), трябва да сте сигурни, че ще използвате висококачествен такъв.
  2. След това подгответе на равна повърхност листа хартия за печене.
  3. Подгответе съставките с които ще декорирате, така че да са готови за поръсване веднага щом шоколадът ви е разтопен.
  4. Разтопете шоколада. Можете да направите това в микровълнова фурна, като разбърквате между 30 секунди с 50% мощност или на котлона, на водна баня. Микровълновият метод очевидно е по-бърз, но шоколада може да бъде темпераментен (а да изгорите шоколад който ще използвате не е добра идея!).
  5. Капнете 1 с. л от разтопения шоколад, на разстояние най-малко 2 см, върху хартията за печене, разнесете шоколада за да придобие желаната форма и декорирайте. Оставате за около час в хладилник да стегне.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *