МЕНТА

Ментата е богат източник на традиционни нутриенти. Ментата е чудесен източник на манган, витамин С и А, последният от които е концентриран на каротеноиди, включващи и бета каротин. И витамин С, и бета-каротинът играят роля в намаляването на риска от рак. Освен това ментата е добър източник на диетични фибри, фолат, желязо, магнезий и калций.

Избор и съхранение на мента

– Винаги, когато е възможно, избирайте прясна мента вместо изсушена, тъй като тя е по-благоуханна.

– Листата на прясната мента трябва да са свежи и ярко зелени, а стъблата им твърди.

– Предпочитайте органично отглеждана мента.

– Прясната мента трябва да се съхранява в хладилника в хартиена кърпа.

– Изсушената мента, както и останалите сухи подправки, се съхранява в стъклен съд с капак на сухо, хладно и тъмно място.

Приложения на ментата

Ментата е основна съставна част на много пасти за зъби, бонбони и дъвки за освежаване на дъха. Освен това влиза в състава на редица душ гелове и шампоани, защото тонизира и освежава кожата, освен това има охлаждащ ефект. Много хора използват ментата като средство за изпъждане на комарите, като за целта я отглеждат в саксии и поставят торбички с изсушена мента в шкафове и гардероби.

Ползи от ментата

– Успокойте коремчето си с мента. Маслото от мента е доказало способността си да облекчава симптомите на хората с чувствителни стомаси, включително и при случаи на разстройство, киселини или мускулни спазми на колона. Тези здравословни свойства на ментата се свързват със способността й да успокоява мускулите.

– Тя е потенциален анти-раков агент. Перилил алкохолът, който е фитонутриент и е наречен монотерпен, е в изобилствено количество в маслото от мента. При изследвания с животни се указва, че той може да спре растежа на тумори на панкреаса и черния дроб.

– Маслото от мента действа анти-микробно. Маслото от мента спира растежа на много и най-различни бактерии, включително на Helicobacter pylori, Salmonella enteritidis и methicillin-resistant Staphyloccocu aereus.

– Облекчете дишането си с мента. Ментата съдържа субстаницята rosmarinic acid, която има няколко действия, полезни при астма. Освен, че ментата има антиоксидантни свойства да неутрализира свободните радикали, rosmarinic acid блокира продукцията на някои възпалителни химикали.

Народна медицина с мента

В народната медицина мента се използва като билка за лечение на безсъние, виене на свят, депресия, епилепсия и главоболие. Отвара от ментови листа се прилага при нервна възбуда, при зъбобол и различни възпаления на венците. Гаргарите с мента също са много ефективни. От друга страна ментата премахва упорития лош дъх. За целта накиснете ментови листа в червено вино (отношение 1:10) за 8 дни. Получената смес може да се пие или да се използва само за жабурене.

Инхалациите с ментово масло са много удачни при умора, възпаления на синусите, нервно напрежение. Масажът с ментово масло се препоръчва на жени, страдащи от нарушения на менструалния цикъл.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *