МИКРОНУТРИЕНТИ

Микронутриенти

Тялото ни може да фунционира на най-различни източници на енергия (все пак подозирам, че слънцеядите не живеят дълго). И все пак извън рамките на шегата, ако искаме тялото ни да функционира на максимума си има 4 групи есенциални микронутриенти, които трябва да приемаме всекидневно със храната си.

 Как да си набавите достатъчно Витамини и Минерали чрез храненето си.

Ако храната ви се състои от непреработени, разнообразни храни, би трябвало да си набавяте всички тези нутриенти без някакви особенни притеснения. Яжте цветно е най-добрия съвет. Не се страхувайте от въглехидратите в зеленчуците и плодовете. Никой не е станал дебел от въглехидратите на броколите. Много хора се заблуждават, че кетогенната диета се състои предимно и само от месо, докато качествената кетогенна диета се състои от много зеленчуци и малки количества месо. Редувайте салатите и се опитвайте да се храните с пресни сезонни зеленчуци.

Някои микронутриенти са по-лесни за намиране от други. Нутриенти като витамин C, витамин K и витамин B12 са лесни за набавяне, докато нутриенти като холин, калций, магнезий, цинк, селен и други са доста трудни за натрупване в необходимите дози. Статистиката показва например, че 85% от хората са с ниски нива на магнезий и витамин Д.

Друг важен аспект на който трябва да обърнем внимание е пропорциите, в които са някои от нутриентите. Всички знаете, че пропорцията на Омега 3 към Омега 6 мазнини, трябва да е около 1 към 4. За усвояването на магнезий, трябва да имате адекватни нива на калций и така нататък. Резултати от изследвания показват, че увеличаването на един микронутриент не понижава рисковите фактори, но диета богата на микронутриенти го прави.

Също така имайте впредвид, че микронутриентите в една и съща храна могат да варират много. С други думи, колкото по-свеж е домата в салатата ви, толкова повече нутриенти има. Ако е тръгнал от аржентина преди 30 дни и е третиран с безброй химикали за да изглежда добре в хипермаркета, може да се обзаложите, че няма почти никаква хранителна стойност. Това е вярно в много по-голяма степен за преработените храни (особенно въглехидрати и мазнини с високо съдържание на растителни масла) с високо съдържание на калории.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *