МОРКОВИТЕ

 

Морковът е от род двугодишни, рядко едногодишни или многогодишни тревисти растения. Отглежда се заради кореноплода, който е месест и в зависимост от сорта има закръглена, пресечено-конусовидна, вретеновидна или друга форма с червена, жълто-червена, жълта или бяла окраска.

Морковът съдържа средно: 88% вода, 1,1% азотисти вещества, 0,2% мазнини, 8,2% захари, скорбяла и други вещества, 1% целулоза, 0,7% пепел и витамини A, C, B1 и B2. Използва се за храна, фураж и като лечебно средство. В България се отглежда навсякъде.

🥕ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА МОРКОВИТЕ 🥕

1. Морковите произлизат от Афганистан.

2.В миналото вкусните корени са били червени, лилави, бели и жълти, но никога оранжеви.

3. Една чаша сурови моркови съдържа около 52 калории.

4. 88% от състава на моркова е вода.

5. Оранжевият цвят на морковите идва от бета каротина.

6. Хипократ лекувал някои от пациентите си със здравословна супа от моркови, целина, корен магданоз и праз.

7. През 16 век производители на моркови в Холандия създали първия оранжев морков в чест на House of Orange – кралската фамилия в страната, като кръстосали бледо жълти с червени моркови.

8.Днес Китай е най-големият производител на моркови в света, следван от Русия и САЩ.

9.През 2004 г. в САЩ определят моркова като седмата най-ценна култура.

10. Яденето на твърде много моркови може да оцвети човек в жълтооранжево, особено на дланите и ходилата. Процесът е съвсем обратим и след намаляване на консумацията се връща и естествения цвят на кожата.

Кой обича моркови? 🤔

 

🥕 ЗДРАВОСЛОВНИ ПОЛЗИ ОТ МОРКОВИТЕ 🥕

1. Подобрява зрението. Морковите са богати на бета-каротин, който се превръща във витамин А в черния дроб. Витамин А се трансформира в ретината, в родопсин, пурпурен пигмент, необходим за нощно виждане.

2. Помага за предотвратяване на рак. Проучванията показват, че морковите намаляват риска от рак на белия дроб, рак на гърдата и рак на дебелото черво.

3. Забавя стареенето. Високото ниво на бета-каротин в морковите играе ролята на антиоксидант за увреждането на клетките, постигнати в тялото чрез нормален метаболизъм. Той помага за забавянето на стареенето на клетките.

4. Витамин А и антиоксиданти предпазват кожата от увреждане от слънцето. Недостатъците на витамин А причиняват сухота на кожата, косата и ноктите.

5. Помага за предотвратяване на инфекции.

6. Морковете се използват като евтина и много удобна маска за лице. Просто смесете настърган морков с малко мед и нанесете.

7. Предотвратява сърдечните заболявания. Проучванията показват, че диетите с високи каротеноиди са свързани с по-малък риск от сърдечни заболявания. Морковите имат не само бета-каротин, но и алфа-каротин и лутеин.

8. Почиства тялото. Фибрите, които се намират в морковите, помага да се изчисти дебелото черво и да се ускори движението на отпадъците.

9. Защитава зъбите и венците. Морковете почистват зъбите и устата си Морковите стимулират венците и задействат много слюнки, които, алкално, балансират киселинно образуващите бактерии, образуващи кухини. Минералите в морковите предотвратяват увреждането на зъбите.

10. Предотвратява инсулт. В проучване, хората, които са яли пет или повече моркови на седмица, са по-малко склонни да страдат от инсулт, отколкото тези, които ядат само един морков на месец или по-малко.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *