Мурсалски чай

Мурсалски чай – ароматната билка, която се използва от поколения в Родопите при простудни, белодробни, бъбречни заболявания, е наричана още билка на дълголетието.

Ето какво разказа за нея  Хамид Имамски – лесоинженерът от Триград, защититил дипломна работа на тема Мурсалски чай.

Мурсалският чай е автохтонно растение, естественият му ареал е Мурсалският дял на Родопите, откъдето идва и името му. Среща се в и Пиринско. Расте в каменливи и песъчливи места, на висока надморска височина. Най-добре растението се чувства там, където му е ественият ареал. Истинският ефект на свойствата му се чувства тогава, когато се ползва естествената билка, а не култивираната. Все пак това е билка, не е вълшебно растение, но години наред е касаела съдбата на стотици хора, посочва експертът. Интересното, е че в размирни време, например Балканските събития, тази билка е запазила цели популации от хора, разказа Хамид Имамски. По думите му сутрин, когато се пие мурсалски чай на гладно, след това не се чувства глад, защото той е много хранителен.

Мурсалският чай е известен не само в България. В италиански СПА комплекси, например се ползва и за водни бани. Оказва се, че най-вероятно тази билка спомага и за редица кожни заболявания. Билката е известна също и в Гърция. Основният ареал на билката е Мурсалският дял на Родопите, но се среща и на някои места в Гърция – родопската част на Гърция.Над 4000 хектара има повсеместно разпределени естветсвени ханодища на териротията на Триград, Смугла, Смолян, Девин. Най-големият производиел на мурсалски чай – покойният Любен Ушев, е направил и невъзможото тази билка да достигне и до английската кралица, припомням лесоинженерът. Наистина е билка, която помага. Изпитана е, не с научни методи и в лаборатории, а от хората. Моята прабаба с него лягаше и с него ставаше, почина на 110 г. , разказа още той. По думите му, полагат се достътъчни усилия и по линия на РИОСВ за опазването на мурсалския чай, защото той е защитено растение. Опазването най-много зависи от самите хора, категоричен е хамид Имамски.

Какви са полезните свойства на Мурсалският чай (Sideritis scardika, Триградски чай )?

 

1 – Помага при лечение на белодробни заболявания като астма

2 – Прочиства черния дроб и бъбреците – прогонва тежките метали и други радиоактивни вещества от организма

3 – Забавя стареенето – предпазва клетките от прекалено окисляване, благодарение на антиоксидантите в състава му

4 – Укрепва имунната система – особено при кърмачета

5 – Стимулира дейността на полова система – кобалтът е доказан да помага при безплодие и от там мурсалският чай е известен като „българската виагра“

6 – Помага при лечението на рак

7 – Намалява риска от атеросклероза

8 – Диуретично действие – помага за поддържане на течния баланс в бъбреците и пикочната система и лекува затруднено уриниране.

9 – Стимулира умствената дейност

10 – Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания Тези са само една част от многобройните лечебни свойства на прословутият мурсалски чай. Смята се, че той също помага при анемия, диабет, диария, кашлица, високо кръвно, язва, цистит и много други.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *