Непоносимост към глутен и симптоми

Глутеновата непоносимост е една от най-често срещаните алергии. Хранителни алергии се характеризират със свръхчувствителна реакция на организма и обикновено се разделят на хранителна алергия, хранителна чувствителност и хранителна нетолерантност. Важно е да отбележим, че при третия вид не се включва намеса на имунната система. Независимо от това обаче, реакцията, която възниква от невъзможността на организма да разгради определена храна, също спада към хранителните алергии.

Хората, които имат непоносимост към глутен, не могат да преработват хранителни продукти от/със зърна на пшеница, овес, ръж или ечемик.

Тази алергия е възможно да се отключи в ранна възраст и се изразява в нeгaтивнa реакция при прием на храни, съдържащи глутен.

Като противореакция понякога имyннaтa cиcтeмa изpaбoтвa aнтитeлa, а в няĸои cлyчaи и вeщecтвa, пpeдизвиĸвaщи възпaлителни процеси в телата ни.

Симптомите на глутеновата непоносимост могат да се появят в интервал от няколко часа до няколко дни след приема на храната. Това от своя страна я прави сравнително трудна, но не и невъзможна за диагностициране.

Често глутеновата непоносимост се развива в целиакия и поради тази причина е важно при първи изпитани симптоми, да се обърне сериозно внимание, а ако не можете да се справите с проблема, да се обърнете към специалист за помощ.

Целиакията е автоимунно заболяване, което означава, че имунната система напада собствените клетки на тялото. Целиакията се дължи на вродена (наследствена) или придобита непоносимост към белтъка глутен. Изразява се във възпаление на лигавицата на тънките черва, което би могло да има всеобхватни последици за здравето.

Глутенът уврежда малките власинки, от които е съставена абсорбиращата част на тънкото черво, наречени ганглии. Те загиват и вътрешната стена на чревния тракт става много гладка. Това намаля повърхността на тънкото черво и времето, за което се абсорбират веществата. Така се нарушава усвояването на въглехидратите, мастите, белтъчините и витамините в храната.

Хората, страдащи от целиакия, има голям шанс да страдат от недохранване и анемия, дори когато са с наднормено тегло или изглеждат привидно здрави.

Симптоми за непоносимост към глутен при деца:

 • диария, която не се повлиява от стандартните методи за лечение;
 • подуто коремче;
 • оттоци;
 • раздразнителност;
 • изоставане в процесите на наддаване на тегло и развитие.

Заболяването може да се развие и в зряла възраст и тогава се нарича глутенова ентеропатия.

Симптоми за непоносимост към глутен при възрастни:

 • проблеми с настроението като тревожност, депресия;
 • появата на херпеси и афти, поради отслабена имунна система;
 • усещане на постоянно умора и влошено общо здраве;
 • хормонален дисбаланс, репродуктивни проблеми, нисък тестостерон при мъже и нисък естрадиол при жени;
 • поява на диария, поява на газове в стомаха и червата (метеоризъм);
 • дерматит;
 • мускулни и зъбни проблеми;
 • анемия.

Защо възниква глутеновата непоносимост?

През последните 40 години основните сортове пшеница са генномодифицирани или хибридни, вследствие на което нивата на консумиран глутен са рязко завишени. Масовата употреба на бяло брашно води до пренасищането на организма с този протеин. Така в един момент, за да се защити, организмът предприема мерки, които се изразяват в алергична реакция.

На база на официалната статистика, че само от 0,3 до 1% от населението имат глутенова непоносимост, той често е несправедливо обвиняван за предизвикването на симптоми като подпухналост, умора, летаргия и куп други.

Глутен диета

Формите на непоносимост към глутена трудно се поддават на медикаментозно лечение, поради което положителни резултати могат да бъдат постигнати най-вече чрез здравословно хранене и диета.

СТАНИМИР МИХОВ

ФИТНЕС ИНСТРУКТОР

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *