Не можеш да бъдеш продуктивен без рутина и ритуали

,

Ние сме това, което правим многократно! Следователно превъзходството не е действие, а навик. – Аристотел

Всички имаме изградена дневна рутина. Но не всяка рутина осигурява най-доброто оползотворяване на времето ни. Имаме нужда и от още нещо!

За наше съжаление, самият им характер „навици“ ги прави трудни за контролиране.

Тъй като мозъкът ни получава комплексна информация, той търси всяка повторяема задача, която да постави на автопилот, за да освободи ментална енергия.

Според изследователи от Университета „Дюк“ в Южна Каролина:

Над 40 % от ежедневното ни поведение се контролира от нашите навици.

Звучи чудесно, ако съумявахме да вършим само правилните неща. По-често обаче ние програмираме точно погрешното поведение.

В следващите редове ще разгледаме как да направим промени в поведението си, за да насърчим създаването на полезни навици, които да подобрят всички аспекти на живота ни – от нашето здраве до удовлетворението по време на работа.

Ще дадем отговор на въпроса:

Как да създадеш рутина, която реално да искаш да следваш?

На този етап може да ти изглежда, че въвеждането на нови навици е сериозна задача. И това наистина е така. А да не говорим да превърнем някои от тях в ритуали.

Но нека първо да разграничим понятията.

Навици и ритуали – къде е разликата?

Навиците 

са нашите така наречени обичайни практики.

Например сутрешни – душ, закуска, планиране на деня, шофиране до работа.

Или вечерни – как разпускаме след работен ден.

Ритуалите 

са по-значими действия, които са израз на осъзнатост и носят отношение към дадена цел. Голяма част от тях са наши субективни преживявания.

Ритуалите са начин да останем в хармония със себе си. Придавайки смисъл на самото им действие, те са фокусирани върху продуктивността и успеха.

Може би затова, доста хора се интересуват от практиките на успешните предприемачи и творци. Вярваме, че следвайки същите стъпки ще имаме същите резултати.

Не се получава обаче точно така.

Само защото главният изпълнителен директор на Apple се събужда в 3:45 часа всяка сутрин не означава, че това е причината за неговия успех.

Нито пък означава, че ако ти го правиш ще станеш като него.

Вярно обаче е нещо друго.

Успеха е в създаването на ежедневни рутини, които да работят добре за нас.

Когато става дума за работното ни място, това са моментите на естествен прилив на енергия на тялото, когато мисълта ни е фокусирана. Важно е да планираме най- значимата си задача, когато сме в подходящо разположение за нея.

Когато нашето време и внимание ще бъде концентрирано и без излишни прекъсвания.

Това, което е важно не е толкова естеството на рутината сама по себе си, а това да се придържаме към нея. Да насочим вниманието си там, където е най-необходимо.

При изпълнение на дневните ни задачите, не винаги успяваме да настроим мозъка към плавно преминаване от една към друга. Той не винаги си дава чиста почивка между отделните натоварвания. Често се сблъскваме с ефекта „остатък на внимание„, който в голяма степен успява да съсипе нашата концентрация.

Какво имаме предвид?

Ако усетиш, че несъзнателно прехвърляш Фейсбук фийда или преглеждаш имейли, докато приключваш с даден проект, то ти си типичен пример за въпросния ефект.

Този „остатък от внимание“ е вероятно да оказва повече влияние върху твоята продуктивност, от колкото ти самият осъзнаваш.

Работа в състояние на полу-разсейване е опустошителна за вашето представяне. – Кал Нупорт

Професорът от Джорджтаунския университет, твърди в книгата си „Deep work“ , че постигането на добра концентрация в днешно време е все по-трудно.

Превключвайки между отделните работни задачи, вниманието ни не се прехвърля веднага към новата, а остава остатъчно внимание, което все още е в предишната.

Колкото по-емоционално приемаме дадена задача, толкова повече време ще отделим, за да успеем да прехвърлим вниманието си върху друга.

Намирането на начина да запазим инерцията си, е да дадем няколко минутен покой на мозъка, за да се настрои за новото му задание.

Точно тук е мястото на ритуалът.

Той може да е ключът към освобождаването от „остатъка на вниманието“ при преминаването към следваща задача.

Той трябва да бъде повтарящо се действие носещо усещане за наслада (дори може да е част от нашите навици). В никакъв случай не трябва да е нещо скучно.

Трябва да изберем ритуал, които e израз на нашата дълбока индивидуалност.

(няма ограничение за избора, той може да е съвсем нетипичен)

Това може да бъде кратка разходка извън офиса, чаша кафе или просто да оставиш лаптопа си. Самото действие няма такова значение, колкото това, което всъщност символизира – приключване на една част от деня и си готов за следващата.

Изследванията са установили, че именно тези ритуали, помагат за самоконтрола, облекчават разочарованието, и намаляват стреса.

Това е така, защото повтаряйки даден ритуал, ние възприемаме себе си, като дисциплинирани, мотивирани и фокусирани. Поведенческите учени Франческа Джино и Майкъл Нортън от Харвардското бизнес училище, казват следното:

Въпреки липсата на пряка причинно-следствена връзка между ритуала и желания резултат, самото извършване на ритуал, с намерение да се постигне определен резултат е достатъчна причина  за да се сбъдне този резултат.


Ритуалите на няколко велики личности

Френската писателка, Симон дьо Бовоарвинаги започвала деня си с анализ и корекция на работата си от предходния ден:

Ако работата ми върви добре, прекарвам около половин час, за да прочета, това което съм написала на предния ден и правя няколко корекции. Само така успявам да хвана нишката и да продължа нататък.

Уинстън Чърчил задължително се отдавал на късна, следобедна дрямка, за да отдели работния си ден на две отделни половини.Неизменно поставял началото на своята почивка с чаша уиски и сода, последвана от кратка дрямка.

Той разказвал, че е придобил  този навик в Куба и това му позволявало да работи по 11 часа дневно, с два почивни дни.

Ритуалът на Стивън Кинг  се състои в подреждане на работната среда всяка сутрин, преди да започне работа. Така поставя ума си в правилно ментално състояние.

Всъщност правя няколко неща: наливам си чаша вода или чай, Някъде между 8 и 8:30 вземам своя дневен стимул, чрез слушане на музика и подреждане на нещата на едно и също място.

Пред “ Guardian той споделя, че благодарение на тези ритуали, включително пушене, пиене на кафе и някои други особени настройки, той оцелява психически.

Художникът Пабло Пикасо имал доста странен ритуал – да не изхвърля изрязаните си нокти, коса и стари дрехи, за да запази собствената си същност.

Toни Робинс е майстор на самодисциплината и определено е човек, който добре познава психологията на успеха и щастието. Той казва нещо много важно:

Ако сутрин не разполагате с 10 минути да отделите за себе си, то вие нямате живот.

Неговият ритуал е с името „Priming“ и се състои от три части:

  • три серии Х 30 вдишвания
  • Благодарност за всичко, което има
  • Молба за помощ, напътствие и сили през настоящия ден

Тим Ферис медитира 10-20 минути дневно. Прави и леки упражнения, последвани от жонглиране с топки. „Това ми помага да избутам топката и да се чувствам добре“.

Докато навиците ни помагат да поддържаме контрола над деня си то ритуалите са тези, които ни дават необходимото презареждане и фокус.

Те ни вдъхват увереност, че сме приключили с дадена задача и сме постигнали напредък в и без това забързаното ни ежедневие, в което времето никога не стига.

А кои са твоите ежедневни ритуали?

Източник: www.lifehack.bg

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *